728 x 90

Меркел иска драстична промяна в германската автомобилна индустрия

    Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че Германия трябва да направи радикални промени в автомобилната си индустрия и да се насочи към електромобилите и задвижваните с водород автомобили с горивна клетка. Правителството вече отдели 1 милиард евро, за да подкрепи консорциум, който ще произвежда клетки за батерии за електромобили и планира да финансира изследователски

    Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че Германия трябва да направи радикални промени в автомобилната си индустрия и да се насочи към електромобилите и задвижваните с водород автомобили с горивна клетка.

    Правителството вече отдели 1 милиард евро, за да подкрепи консорциум, който ще произвежда клетки за батерии за електромобили и планира да финансира изследователски център, който да развие технологии за следващото поколение батерии с твърдо тяло.

    Германият е най-големият пазар на нови автомобили в Европа, но там процесите за отказ от дизелите вървят най-бързо, тъй като страната се оказа особено засегната от скандала на Volkswagen „Дизелгейт”.

    В същото време много градове започнаха да забраняват достъпа на по-стари дизели, а подобни ограничения се готвят вече и за междуградски пътища.

    Една от гордостите на Германия – мрежата от аутобани, може да се окаже важна пречка пред налагането на електромобилите. Причината е съвсем прозаична – изискват се огромни инвестиции за покриването на магистралите и важните пътища със зарядни станции, но анализаторите на местния пазар са оптимисти, че инфраструктурата може да е готова преди германците масово да се насочат към покупката на електромобили.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт