728 x 90

FCA надхвърли границата от 1 милиард долара за глоби и споразумения

FCA надхвърли границата от 1 милиард долара за глоби и споразумения

Автомобилният производител FIAT Chrysler ще плати 110 милиона долара за съдебно споразумение с група инвеститори в компанията, които я дадоха на съд заради невярната информация за проблема с вредните емисии на дизеловите автомобили на концерна и неспазването на изискванията за безопасност на колите. След споразумението от FCA обявиха, че компанията „продължава да отрича всякакви незаконни

Автомобилният производител FIAT Chrysler ще плати 110 милиона долара за съдебно споразумение с група инвеститори в компанията, които я дадоха на съд заради невярната информация за проблема с вредните емисии на дизеловите автомобили на концерна и неспазването на изискванията за безопасност на колите.

След споразумението от FCA обявиха, че компанията „продължава да отрича всякакви незаконни действия, свързани с това дело”, както и че сумата по споразумението е покрита от застраховката на автомобилния производител.

Инвеститорите заведоха дело през 2015, като заявиха, че са били подведени от FCA с информацията, че автомобилите й отговарят на правилата за безопасност, както й че от компанията са давали неверни данни относно разходите по сервизни акции и обявяването на по-малък брой дефектни автомобили.

По същото време стартираха и разследванията срещу FCA за частично проведени 23 сервизни акции, обхващащи над 11 милиона коли, като това доведе до 105 милиона долара глоба за компанията. След това дойде и разследването за „Дизелгейт” на FCA, като се оказа, че компанията използва софтуеърно решение, сходно на това на Volkswagen за осигуряване на невярна информация за нивото на вредните емисии при тестове. Срещу FCA застанаха Министерството на правосъдието и щатът Калифорния, като в крайна сметка компанията плати 800 милиона долара през януари, за да спре делото.

Ищци по делото, по което сега компанията ще плати 110 милиона долара, са акционери, купили акции в FCA между 13 октомври 2014 и 23 май 2017 година и са пострадали от спада на цените на акциите на компанията и свитите й приходи и печалба.

Така, само в последните няколко години FCA отдели над 1 милиард долара за съдебни споразумения и глоби, а тази седмица стана ясно, че компанията ще плати и няколкостотин милиона долара на Tesla, за да откупи квотите й за вредни емисии в Европа.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт