728 x 90

В Германия разследват "Дизелгейт" на Mercedes

    Германската федерална агенция KBA, която отговаря на автомобилите в страната, разследва Daimler по подозрение, че компанията е пуснала на пазара 60 000 коли с марка Mercedes, оборудвани със софтуеър, който да дава неверни данни при тест за нивата на вредните емисии. Информацията е на вестник Bild am Sonntag, а с такъв софтуеър бяха снабдени колите

    Германската федерална агенция KBA, която отговаря на автомобилите в страната, разследва Daimler по подозрение, че компанията е пуснала на пазара 60 000 коли с марка Mercedes, оборудвани със софтуеър, който да дава неверни данни при тест за нивата на вредните емисии. Информацията е на вестник Bild am Sonntag, а с такъв софтуеър бяха снабдени колите на Volkswagen, от които тръгна глобалния скандал „Дизелгейт”, избухнал в Щатите през 2015 година, при който стана ясно, че компанията е продала 11 милиона такива коли в цял свят, а реалното ниво на вредните емисии е до 40 пъти над обявеното от компанията.

    Говорител на Daimler обяви, че компанията „проверява фактите” и оказва пълно съдействие при разследването на KBA.

    Според изданието в центъра на разследването е версията 220 CDI на Mercedes GLK, като колите са произведени между 2012 и 2015 година. При тях е било установено, че те отговарят на ограниченията за вредните емисии, само ако бъде активирана определена функция при работата на двигателя. Тази функция на електрониката, управляваща работата на мотора е била премахната при по-късни версии на модела.

    След „Дизелгейт” на Volkswagen мръсните дизели се оказаха слабост и на другите големи автомобилни компании. Daimler, например, вече нареди сервизна акция за 3 милиона коли, които отделят вредни емисии над нормите.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт