728 x 90

Половин милиард евро глоба за Porsche

Половин милиард евро глоба за Porsche

Прокуратурата в Щутгарт наложи глоба в размер на 535 милиона евро на Porsche заради измами при тестовете на вредните емисии, отделяни от дизеловите автомобили на марката. Тежката санкция се обосновава с това, че департамента по развитието на двигателите на марката не е изпълнил законовите си задължения по контрола на този проблем и на пазара са

Прокуратурата в Щутгарт наложи глоба в размер на 535 милиона евро на Porsche заради измами при тестовете на вредните емисии, отделяни от дизеловите автомобили на марката. Тежката санкция се обосновава с това, че департамента по развитието на двигателите на марката не е изпълнил законовите си задължения по контрола на този проблем и на пазара са излезли автомобили, които отделят в пъти над нормите вредни емисии.

Глобата на Porsche идва след тази на Volkswagen, която обаче е почти два по-голяма – прокуратурата в Брауншвайг глоби гиганта с 1 милиард евро, а миналата година Audi получи в Мюнхен глоба от 800 милиона евро, като и в двата случая става въпрос за същия проблем и същите пропуски.

С последната глоба общата сметка за VW Group от скандала „Дизелгейт”, стартирал в Щатите през есента на 2015 година вече надхвърля 30 милиарда евро.

От Porsche потвърдиха глобата и заявиха, че разследването на прокуратурата срещу компанията е приключило. От обвинението добавиха, че краят на това разследване не спира индивидуалните искове на клиенти на компанията, които я съдят за манипулации на дизеловите двигатели и вредните им емисии.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт