728 x 90

Проучване: Android Auto и Apple CarPlay са по-опасни от това да си пиян зад волана

Проучване: Android Auto и Apple CarPlay са по-опасни от това да си пиян зад волана

Британската организация IAM RoadSmart, която се занимава с пътна безопасност от 1956 година насам, изкара резултатите от ново свое проучване. То е фокусирано върху актуалните технологии в автомобила и как те влияят на шофьора и неговото внимание по време на каране. Изводите са доста интересни. Според специалистите използването на Apple CarPlay и Android Auto разсейва повече шофьора

Британската организация IAM RoadSmart, която се занимава с пътна безопасност от 1956 година насам, изкара резултатите от ново свое проучване.

То е фокусирано върху актуалните технологии в автомобила и как те влияят на шофьора и неговото внимание по време на каране. Изводите са доста интересни.

Според специалистите използването на Apple CarPlay и Android Auto разсейва повече шофьора и забавя реакциите му повече, отколкото шофирането в нетрезво състояние и писането на текстови съобщения по време на каране.

Като средна стойнос шофьорите, които използват една от двете интегрирани системи, прекарват по 16 секунди взирайки се в екрана на инфотейнмънт системата, което при движение със скорост от около 110 км/ч означава изминаване на разстояние от 500 метра.

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт