728 x 90

Шефът на Nissan опази поста си

    Хирото Сайкава остава главен изпълнителен директор на Nissan, обяви вчера японската компания, като протежето на Карлос Гон получи силна подкрепа, въпреки че основният акционер в гиганта – Renault, искаше смяната му. Смяната на Сайкава се разглеждаше от французите като успешна стъпка към предстоящите преговори за сливане на двете компании, но вчера това не се случи.

    Хирото Сайкава остава главен изпълнителен директор на Nissan, обяви вчера японската компания, като протежето на Карлос Гон получи силна подкрепа, въпреки че основният акционер в гиганта – Renault, искаше смяната му.

    Смяната на Сайкава се разглеждаше от французите като успешна стъпка към предстоящите преговори за сливане на двете компании, но вчера това не се случи. Сайкава на няколко пъти е заявявал, че е против пълната интеграция на двата автомобилни гиганта и затова оставането му на поста е пречка за тези, които преследват сливане.

    От Nissan предложиха главният изпълнителен директор на Renault Тиери Болоре да влезе в борда на директорите на компанията, а президентът на Renault Жан-Доминик Сенар да запази поста си в него. Членовете на борда на директорите на Nissan ще се увеличат от 8 на 11 и в него ще влязат 7 външни директори. Това трябва да бъде гласувано от акционерите в Nissan през юни.

    Промените в борда на директорите на японската компанията от доста време насам се чакат като сериозен индикатор за това накъде ще поемат отношенията между Renault и Nissan. Неравнопоставените отношения между двете компании – по-малката Renault е основен акционер в по-голямата Nissan, от години са източник на напрежение.

    Бордът на директорите на Nissan единодушно подкрепи Сайкава, въпреки че както обясни един от членовете му, той не е направил достатъчно, за да обезпечи сериозен контрол върху действията на Карлос Гон докато той беше начело на компанията.

    Гон е с 4 обвинения за финансови машинации и укриване на доходи, като редовно обявява, че е невинен и обвини колегите си в Nissan за „преврата”, организиран срещу него защото е искал да слее двете компании.

    В същото време вчера стана ясно, че в Renault са били наясно, че Сайкава ще запази поста си начело на Nissan, което означава, че французите ще търсят други начини, за да постигнат по-сериозна интеграция с японската компанията. Според информация на агенция Reuters, президентът на Renault Сенар по-рано тази седмица е бил на среща с босовете на Nissan и се е съгласил, че Сайкава ще остане шеф на компанията. На тази среща обаче не е имало гласуване, а по-скоро Сенар е бил уведомен за решението на борда на директорите.

    Nissan обаче записа слабо представяне през 2019 година, веднага след ареста на Гон през ноември и изваждането му от компанията. А това притеснява шефовете на Renault, тъй като френската компания притежава 43% в Nissan.

    Японският гигант планира намаляване на дивидентите с 30%, което ще намали с около 130 милиона евро приходите на Renault. А годишните приходи на Nissan се свиха с 28%, обяви компанията този месец.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт