728 x 90

Франция има условия за сделката с FCA

    Франция ще иска защита на работните места на Renault в страната и други гаранции, за да подкрепи сливането на Renault и FCA. Това обяви френският финансов министър Бруно Ле Мер, като уточни, че включването на Nissan в бъдещия съюз също е важен фактор сделката да успее. Президентът на Renault Жан-Доминик Сенар пристигна в Япония, за

    Франция ще иска защита на работните места на Renault в страната и други гаранции, за да подкрепи сливането на Renault и FCA. Това обяви френският финансов министър Бруно Ле Мер, като уточни, че включването на Nissan в бъдещия съюз също е важен фактор сделката да успее.

    Президентът на Renault Жан-Доминик Сенар пристигна в Япония, за да дискутира с колегите си процеса по задълбочаването на интеграцията между Renault и Nissan, срещу който японците упорито се съпротивляват, въпреки че Renault е най-големият акционер в японския гигант.

    Според различни независими източници, в Nissan са разбрали броени дни преди информацията за преговорите на Renault с FCA да се появи в медиите. А този съюз би отслабил допълнително позицията на Nissan в 20-годишния алианс с Renault, който в последно време е поставен под сериозно напрежение.

    Съюзът на Renault с FCA ще създаде третият по големина автомобилен производител в света с пазарна капитализация над 32 милиарда евро и 8,7 милиона коли годишно производство. Така новата компания ще може да се бори с Toyota и Volkswagen, а ако в нея влезе и Nissan, тогава концернът ще е безспорният №1.

    Анализаторите все още не могат съвсем точно да определят последствията от бъдещата сделка, но повечето са на мнение, че тя ще е по-изгодна за FCA отколкото за Renault.

    „FCA има сериозен проблем, тъй като компанията на практика не е инвестирала в бъдещето, FCA няма платформа за електромобили и не са свършили нищо по отношение на развитието на автономните автомобили”, обясни бившият шеф на Renault Патрик Пелата.

    Шефът на Nissan Хирото Сайкава коментира пред японска телевизия, че компанията е „отворена за конструктивни дискусии”, но не пожела да даде повече информация относно предстоящите му разговори със Сенар.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт