728 x 90

"Дизелгейт" струва 23 милиона долара в Чехия

    Съд в Прага отсъди в полза на собствениците на автомобили Skoda и Volkswagen, завели дела срещу VW Group заради „Дизелгейт” и дизеловите мотори, замърсяващи в пъти над обявеното, като общите компенсации са на стойност 533 милиона чешки крони или 23,3 милиона долара. Делото беше заведено от организацията Safe Diesel, която представлява 2435 човека, а решението

    Съд в Прага отсъди в полза на собствениците на автомобили Skoda и Volkswagen, завели дела срещу VW Group заради „Дизелгейт” и дизеловите мотори, замърсяващи в пъти над обявеното, като общите компенсации са на стойност 533 милиона чешки крони или 23,3 милиона долара.

    Делото беше заведено от организацията Safe Diesel, която представлява 2435 човека, а решението на съда задължава VW Group да изплати компенсацията, но от компанията очаквано заявиха, че ще обжалват тази присъда.

    „Успехът по това дело е сериозен пробив на европейския фронт на скандала „Дизелгейт” и последствията от него – заяви адвокатът на Safe Diesel Франтишек Хонса. – Ние успяхме да се преборим за същите компенсации, които бяха постигнати в Щатите.

    През септември 2015 година Volkswagen призна, че 2-литровите дизелови мотори на компанията, продавани в Щатите не отговарят на изискванията за вредни емисии и са били оборудвани със софтуеър, който дава неверни данни при тестовете за отровни вещества, а в реална експлоатация колите на компанията изхвърлят до 40 пъти повече вредни емисии. Досега компанията е изплатила над 27 милиарда евро компенсации, глоби и други санкции за използването на незаконния софтуеър, а точно този скандал даде началото на края на дизеловите автомобили в световен мащаб.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт