728 x 90

Ново предупреждение за Брекзит без сделка

    Британската автомобилна индустрия отново предупреди политиците, че напускането на Европейския съюз без сделка ще има „сеизмични последици”, ако това се случи. Брекзит беше отложен за октомври, а борещите се за поста на премиера Тереза Мей демонстрираха готовност да направят точно това. Борис Джонсън и Джеръми Хънт са фаворити в битката за лидерството на консерваторите и

    Британската автомобилна индустрия отново предупреди политиците, че напускането на Европейския съюз без сделка ще има „сеизмични последици”, ако това се случи. Брекзит беше отложен за октомври, а борещите се за поста на премиера Тереза Мей демонстрираха готовност да направят точно това.

    Борис Джонсън и Джеръми Хънт са фаворити в битката за лидерството на консерваторите и премиерския пост, като и двамата заявиха, че могат да изведат Великобритания от ЕС на 31 октомври без сделка, макар това да не е предпочитаният от тях вариант.

    Британската автомобилна индустрия се опасява, че раздялата с ЕС без никакви договорки, ще означава въвеждането на мита до 10% за готовите автомобили и сериозни забавяния на границите при транспорта на части и компоненти за производството на коли. ЕС е най-големият пазар за автомобилните производители, които имат заводи на Острова.

    Според представители на индустрията потенциалните забавяния по границите могат да донесат загуби в размер на 50 000 лири на минута.

    „Първата работа на следващия премиер на Великобритания ще е да осигури сделка за напускането на ЕС, която да запази безпроблемната търговия с Европа, защото за автомобилната индустрия напускането без сделка не е вариант, а и нямаме време за такива експерименти”, заяви Майк Хаус, шеф на асоциацията на автомобилните производители във Великобритания.

    Автомобилната индустрия на Острова се възстанови през 80-те години с поредица инвестиции на чуждестранни компании и се развиваше успешно до 2017, когато продажбите, инвестициите и производството започнаха да спадат, като двете основни причина за това са намаляването на търсенето на дизелови автомобили и неяснотите около Брекзит и последствията му.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт