728 x 90

Макрон: Съюзът Renault-Nissan е много важен за нас

    Президентът на Франция Еманюел Макрон призова за още по-добро взаимодействие в рамките на съюза Renault-Nissan, който е поставен под сериозно напрежение от миналата година, когато беше арестуван бившия му шеф Карлос Гон, а японците открито започнаха да се противопоставят на подготвяното от него сливане. „Сюъзът Renault-Nissan е перлата на нашата индустрия – обясни Макрон пред

    Президентът на Франция Еманюел Макрон призова за още по-добро взаимодействие в рамките на съюза Renault-Nissan, който е поставен под сериозно напрежение от миналата година, когато беше арестуван бившия му шеф Карлос Гон, а японците открито започнаха да се противопоставят на подготвяното от него сливане.

    „Сюъзът Renault-Nissan е перлата на нашата индустрия – обясни Макрон пред свои сънародници в Токио. – Ние създадохме гигант, който трябва да бъде запазен, а освен това компанията трябва да създаде нови синергии и съюзи, за да е още по-силна в сравнение с международната конкуренция.”

    Неособено конкретното изказване на Макрон накара много анализатори да твърдят, че така той е оставил отворена възможността, както за по-сериозна интеграция между Renault и Nissan, които са в съюз от 20 години, така и за евентуално сливане с друг автомобилен производител.

    През май Renault и FCA обявиха, че са започнали преговори за сливане. Но FCA се оттегли от преговорите, като се оплака от постоянната намеса от страна на френската държава, както и от пасивната роля на Nissan от отношение на бъдещия съюз.

    След провала на преговорите с FCA, шефовете на Renault работят усилено по подобряване на отношенията с Nissan, като японците продължават да държат на намаляване и на влиянието на френската държава върху компанията. Renault притежава 43,4% от Nissan, а Франция е най-големият акционер в Renault с 15%.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт