728 x 90

2019: Продажбите на нови коли в Европа падат с 1%

    Продажбите на нови автомобили в Европа ще се свият с 1 процент тази година, като причините за това са по-бавния растеж на икономиката и притесненията около условията, при които Великобритания ще напусне Европейския съюз. Прогнозата е на Европейскията асоциация на автомобилните производители (ACEA), като оттам обявиха, че очакват продажбите в Европейския съюз на надхвърлят с

    Продажбите на нови автомобили в Европа ще се свият с 1 процент тази година, като причините за това са по-бавния растеж на икономиката и притесненията около условията, при които Великобритания ще напусне Европейския съюз.

    Прогнозата е на Европейскията асоциация на автомобилните производители (ACEA), като оттам обявиха, че очакват продажбите в Европейския съюз на надхвърлят с малко 15 милиона тази година. ЕС завърши 2018 с ръст от 1%.

    „Излишно е да казваме, че са всякакви допълнителни препятствия, разходи или забавяния, причинени от Брекзит, ще са сериозна заплаха за много работни места и за ръста на автомобилната индустрия, както във Великобритания, така и в ЕС – се казва в изявлението на генералния секретар на ACEA Ерик Йонерт. – Като изключим несигурността около Брекзит и променящите се макроикономически условия, това представлява естествено стабилизиране на пазара.”

    ACEA отбеляза, че през 2018 производството на автомобили в Европа е спаднало с 0,2% спрямо 2017, а общият спад в световен мащаб е 0,6%.

    В ЕС се произвеждат около една четвърт от всички леки коли в света, като лидер е Германия, а общо в индустрията се трудят 13,8 милиона европейски, допълниха от ACEA.

    В Европа продължава да се свива и търсенето на дизелови автомобили, което стартира в края на 2015, след избухването на глобалния скандал „Дизелгейт” на Volkswagen, при който стана ясно, че компанията е продала 11 милиона коли, оборудвани със софтуеър, който да дава неверни данни при тестове за вредни емисии. През 2018 година над половината продадени нови коли са били с бензинови двигатели, а с дизелови – малко под 36%.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт