728 x 90

Големите автомобилни производители се връщат в Иран

    Отпадането на икономическите санкции срещу Иран дават надежди на някои от големите автомобилни производители, че ще се върнат успешно на този толкова важен пазар. В челото на групата са PSA, Renault и Volkswagen, които се готвят за завръщане в Иран от 2013 година, когато започнаха преговорите за ядрената програма на страната, които наскоро приключиха успешно

    Отпадането на икономическите санкции срещу Иран дават надежди на някои от големите автомобилни производители, че ще се върнат успешно на този толкова важен пазар.

    В челото на групата са PSA, Renault и Volkswagen, които се готвят за завръщане в Иран от 2013 година, когато започнаха преговорите за ядрената програма на страната, които наскоро приключиха успешно и след тях идва вдигането на санкциите. Завръщането на големите марки ще стане съвместно с местни партньори, а гладът за нови коли в Иран е сериозно – годишно там се произвеждат 350 000 незаконни реплики на различни модели на Peugeot, които не са одобрени от производителя.

    Преди четири години, когато влязоха в сила санкциите, най-голям пазарен дял в Иран имаше PSA, а в страната годишно се регистрираха 1,6 милиона нови коли. Сега големите компании очакват, че пазарът може да нарасне до 2 милиона регистрации на година.

    От PSA вече преговарят с най-големият местен автомобилен производител Iran Khodro, за да рестартират съвместното си производство. В същото време Renault преговаря, за да купи дял от Pars Khodro, чиято компания-майка SAIPA е вторият по големина местен автомобилен производител.

    Volkswagen пък планира завръщане в Иран с моделите на Skoda и SEAT, а преди санкциите компанията произвеждаше там непретенциозния модел Gol.

    Сега европейските марки ще трябва да се борят и с по-евтините, но естествено, и не толкова качествени китайски автомобили, които вече присъстват на местния пазар.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт