728 x 90

BMW осъди китайски тарикати

    Съд в Шанхай разпореди на две китайски компании и основателя на едната да платят 3 милиона юана (432 000 долара) на BMW като компенсация за това, че са регистрирали търговски марки, която поразително прилича на тази на баварската автомобилна компания. Това съдебно решение е поредната юридическа победа на голяма чуждестранна компания, която работи в Китай

    Съд в Шанхай разпореди на две китайски компании и основателя на едната да платят 3 милиона юана (432 000 долара) на BMW като компенсация за това, че са регистрирали търговски марки, която поразително прилича на тази на баварската автомобилна компания.

    Това съдебно решение е поредната юридическа победа на голяма чуждестранна компания, която работи в Китай и се бори срещу масовите кражби на интелектуална собственост в комунистическата държава, които обхващат всичко – от марки за дрехи до имитация на цели магазини.

    Жу Легин, един от обвиняемите, е регистрирал компания, чието име от китайски се превежда буквално като „Германска BMW Група” през 2008. След това, чрез тази компания той е купил и е регистрирал марката BMN, като логото й е почти идентично копие на това на BMW.

    Нито BMW, нито осъдените коментираха изхода на делото.

    Другата осъдена компания се занимава с мода и се казва Chuangjia. Тя е използвала лого, което се е променяло всяка година, докато накрая е заприличало на това на BMW. Тук става въпрос за брандиране на най-различни продукти – основно дрехи, обувки, чанти и раници.

    В мотивите на съда се посочва, че компаниите са извлекли полза от репутацията и популярността на BMW и са действали въпреки, че компанията е регистрирала свои марки в Китай.

    В началото на декември баскетболната легенда Майкъл Джордан спечели дело, което се точи години наред срещу местна компания за спортна екипировка, която използваше като марка китайската версия на името му. Върховният съд отсъди в полза на Джордан, като отмени всички предишни решения на по-долните инстанции, които бяха в полза на китайската компания.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт