728 x 90

600 милиона долара за прохождащ производител на електромобили

Китайският технологичен гигант Baidu е начело на инвеститорите, налели 600 милиона долара в прохождащия производител на електромобили Nio. Nio вече показа супер автомобила EP9, а след това и концепта Eve и това се оказа достатъчно за шефовете на Baidu да поведат групата желаещи да финансират развитието на Nio. От Baidu не коментираха колко точно е

Китайският технологичен гигант Baidu е начело на инвеститорите, налели 600 милиона долара в прохождащия производител на електромобили Nio. Nio вече показа супер автомобила EP9, а след това и концепта Eve и това се оказа достатъчно за шефовете на Baidu да поведат групата желаещи да финансират развитието на Nio.

От Baidu не коментираха колко точно е тяхната инвестиция, но общият размер на привлечените средства беше потвърден на 600 милиона долара.

Преди намесата на Baidu, Nio получи подкрепа и финансиране от китайски инвеститори като Tencent, както и от предприемачи като Уилям Ли от Biauto.

В Щатите начело на Nio е главният изпълнителен директор Падмасри Уориър, а той работи основно с екип от специалисти, привлечени от Tesla и Apple.

Супер автомобилът EP9 дебютира през октомври и създателите му обявиха, че това е най-бързият електромобил на Северната дъга на Нюрбургринг с обиколка за 7.05,12 минути. Мощността на EP9 е 1341 конски сили, а след него се появи и Eve – по-ориентиран към масовия пазар електромобил, който пък се отличава с плъзгащи се напред врати, изцяло стъклен покрив и възможности за автономно придвижване.

След като Nio си осигури тези свежи 600 милиона долара, компанията планира да започне серийно производство на Eve, който до 2020 трябва да е излязъл на няколко пазара, включително и в САЩ.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт