728 x 90

Политиката на Тръмп може да оскъпи колите на Volvo

Политиката на Тръмп може да оскъпи колите на Volvo

Ако САЩ наложат вносни мита на автомобилите, които не се произвеждат на територията на Щатите, това ще се отрази негативно на Volvo. Това призна шефът на Volvo Северна Америка Лекс Кърсимейкърс, който допълни, че компанията се готви да наеме до 4000 работници за новия си завод в Северна Каролина. В шведската компания, която е собственост

Ако САЩ наложат вносни мита на автомобилите, които не се произвеждат на територията на Щатите, това ще се отрази негативно на Volvo. Това призна шефът на Volvo Северна Америка Лекс Кърсимейкърс, който допълни, че компанията се готви да наеме до 4000 работници за новия си завод в Северна Каролина.

В шведската компания, която е собственост на китайския Geely Automobile Holdings, се притесняват от евентуални търговски ограничения, които са част от политиката на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, а идеите му се подкрепят от част от републиканците в Конгреса.

„Това ще е лошо развитие за нас, дори и да включим тези допълнителни разходи в цените на колите – обясни шефът на американското подразделение на Volvo. – Така ще загубят клиентите, ще загубим и ние. На практика, при този вариант никой не печели.”

Новият завод на Volvo в Северна Каролина, в който инвестицията е 500 милиона долара, трябва да заработи преди края на 2018 година. Там ще е единственото място, където ще се произвежда седана S60, като първоначално компанията ще наеме 2000 работници, а по-късно броят им може да нарасне до 4000.

В същия завод ще се сглобява още един модел, който обаче все още не е потвърден от компанията.

Кърсимейкърс поясни, че още през 2014 година във Volvo са решили да открият този завод в Северна Каролина, като преди се е обсъждало производството да е в Мексико. САЩ е пазар №2 за Volvo, като първата позиция заема Китай.

Volvo се присъединява към вече нарасналата сериозно група на автомобилни производители, които концентрират бизнеса си в южните щати и Мексико. Това пък доведе на намаляване на заетостта в автомобилната промишленост в Средния Запад, основно в Мичиган, Охайо и Уиконсин – щатите, в които Тръмп получи решителна подкрепа в битката за Белия дом миналата година.

Тръмп притиска големите автомобилни производители, които присъстват в Щатите да създават повече работни места и произвеждат повече коли в САЩ и предупреди, че може да наложи нови мита и такси на колите, произведени в Мексико.

Но дори и след като заработи заводът на Volvo в Северна Каролина, компанията пак ще внася много от моделите си за американския пазар.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт