728 x 90

Volkswagen отново продава дизели в Щатите

Volkswagen отново продава дизели в Щатите

Volkswagen Group обяви тази седмица, че през април компанията е започнала отново да продава дизелови автомобили на пазара в Щатите. Това става за първи път след глобалния скандал „Дизелгейт”, който избухна през септември 2015 година и при който стана ясно, че от VW са оборудвали над 11 милиона дизелови мотори със софтуеър, който да лъже

Volkswagen Group обяви тази седмица, че през април компанията е започнала отново да продава дизелови автомобили на пазара в Щатите. Това става за първи път след глобалния скандал „Дизелгейт”, който избухна през септември 2015 година и при който стана ясно, че от VW са оборудвали над 11 милиона дизелови мотори със софтуеър, който да лъже тестовата апаратура за нивото на вредните емисии при изпитания и реална експлоатация.

През април 12% от продажбите на VW в САЩ са били на дизелови автомобили, което според компанията е доказателство, че „Дизелгейт” не се е отразил на интереса на американците към дизелите.

През 2015 година властите в САЩ забраниха на VW да продава дизели на местния пазар заради разкритията, свързани с „Дизелгейт”, които засегнаха моделите Golf, Beetle и Passat, а след това стана ясно, че практиката с лъжливия софтуеър е била прилагана в продължение на 6 години.

VW се договори с Министерството на правосъдието на САЩ да плати глоба в размер на 4,3 милиарда долара, както и да отдели 25 милиарда долара, за да обезщети претенциите на собствениците на проблематичните коли и да покрие исковете на природозащитни организации, отделни щати и дилъри на VW. Отделно от това компанията се задължи да изкупи обратно около 500 000 коли в Щатите.

Точната бройка на продадените дизели на VW през април в Щатите е 3196, като преди избухването на „Дизелгейт” дизелите заемаха 25% от продажбите на германската марка отвъд Океана.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт