728 x 90

Кибер атаката спря завод на Renault във Франция

Кибер атаката спря завод на Renault във Франция

Производствената площадка на завода Renault Sandouville във Франция беше парализирана от вируса WannaCry с цел предотвратяване на разпространението му, съобши franceinfo. Това става след като на компютърните екрани в един от цеховете се появява съобщение за плащане на откуп в рамките на 72 часа, за да се отключат заразените машини. Кибер мошениците искат за разкодиране

Производствената площадка на завода Renault Sandouville във Франция беше парализирана от вируса WannaCry с цел предотвратяване на разпространението му, съобши franceinfo. Това става след като на компютърните екрани в един от цеховете се появява съобщение за плащане на откуп в рамките на 72 часа, за да се отключат заразените машини. Кибер мошениците искат за разкодиране на данните от 300 до 600 долара в криптовалута – биткоин, преводът на която е невъзможно да се проследи.

В петък, но не 13-ти, компютрите в над 70 държави по света бяха подложени на една от най-големите хакерски атаки в историята. Най-силно пострада Русия. Там кибермошениците "подгониха" силовите ведомства, мобилния оператор "Мегафон", много производители, включително автомобилни фабрики. На 12 май хиляди хора в Русия останаха без нови шофьорски книжки и регистрационни номера на автомобилите, след като хакерските атаки засегнаха полицейски управления.

Различни световни медии пишат, че основни цели на киберпрестъпниците са телекомуникационните системи и болниците. Ако може да се вярва на социалните мрежи, по-точно туитър, най-много "страдат" от хакерските атаки Русия, Украйна и Япония. Не са засегнати само африканските страни, Австралия и някои държави в Азия и Латинска Америка.

От лабораторията на антивирусната компания "Касперски" съобщават, че към края на съботния ден са известни 45 хиляди случая на поразени с вируса WannaCry в 74 страни. И това количество постоянно се увеличава.

Илюстрация: MalwareTech

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт