728 x 90

Лада обяви, че се връща на пазара в Куба

Лада обяви, че се връща на пазара в Куба

Руският автомобилен производител Лада обяви, че планира завръщане на пазара в Куба, като първата стъпка е скромна – 344 коли, които вече са заминали за „Острова на свободата”. След десетилетия комунистическа диктатура на режима на покойния Фидел Кастро икономиката на Куба е рухнала и новите коли на практика отсъстват от пазара, а през 2013 година

Руският автомобилен производител Лада обяви, че планира завръщане на пазара в Куба, като първата стъпка е скромна – 344 коли, които вече са заминали за „Острова на свободата”.

След десетилетия комунистическа диктатура на режима на покойния Фидел Кастро икономиката на Куба е рухнала и новите коли на практика отсъстват от пазара, а през 2013 година властите разрешиха на кубинците да купуват употребявани коли, но първите опити за съживяване на този пазар също не са особено успешни. Причината е в твърде високите цени на колите, като тези цени също се регулират от държавата.

За последно Лада изнася нови коли за Куба през 2005 година, а сега за там са заминали 320 седана Веста, както и 24 Ларгус Кросс, които на практика са руската версия на популярното комби на първото поколение Dacia Logan.

Тъй като Renault е основен акционер в АвтоВАЗ, то в съвсем скоро можем да очакваме, че всички модели на руския производител от Толиати ще минат на платформи на Dacia и може би гамата на двете марки ще се припокрие, като в Русия ще се запазят имената на моделите на Лада.

Американските ретро автомобили, произведени до 1960 година, останали на острова след смяната на властта през 1959 година, са основна атракция за туристите и един от символите на Хавана, но от десетилетия насам за тях няма части и те се задвижват от разнообразни двигатели, събрани или купени на черно от собствениците им.

Почти сигурно е, че партидата автомобили Лада ще отидат за таксита и в туристическите фирми в Куба, а цените дори и на руските нови автомобили са непосилни за огромната част от населението – Лада Веста например струва между 14 000 и 20 000 долара в Куба.

От АвтоВАЗ съобщиха, че компанията планира нова доставка на автомобили за 2018 година, но преди това трябва да е сигурно, че купувачът ще плати първите поръчани коли.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт