728 x 90

Шуфу не планира да купува още акции в Daimler

Шуфу не планира да купува още акции в Daimler

Инвестицията в размер на 9 милиарда долара, която осигури на президента и основен собственик на Geely Ли Шуфу почти 10% от акциите на германския концерн Daimler, без съмнение ще е една от новините на годината в автомобилостроенето. Шуфу си осигури позицията на най-голям акционер в Daimler, но веднага след това обяви, че няма намерение да

Инвестицията в размер на 9 милиарда долара, която осигури на президента и основен собственик на Geely Ли Шуфу почти 10% от акциите на германския концерн Daimler, без съмнение ще е една от новините на годината в автомобилостроенето.

Шуфу си осигури позицията на най-голям акционер в Daimler, но веднага след това обяви, че няма намерение да купува още акции в компанията, като това се отнася и за всички компании, които са под шапката на Geely.

През уикенд Шуфу даде официално изявление, в което казва, че Daimler е „изключителна компания, с първокласен мениджмънт” и допълни, че за него ще е „чест да подкрепя в бъдеще уникалния екип мениджъри, водени от Дитер Цетче”.

В края на миналата година от Geely публично заявиха, че искат да си партнират с Daimler в областта на развитието на електромобилите и автономните технологии. Тогава дойде и офертата за покупка на акции от Daimler на по-ниска цена, която беше отхвърлена и германците посъветваха Шуфу да си купи акции на свободния пазар, както той направи.

В същото време от Geely изтече информация, според която Шуфу е уверен, че в бъдеще ще оцелеят само два или три големи автомобилни производители, като бъдещето, което принадлежи на електрическите и автономните автомобили, ще постави непреодолими препятствия пред някои компании. С инвестицията си в Daimler Шуфу явно вярва, че германската компания ще е сред оцелелите.

От Daimler вече обясниха, че сериозната инвестиция на Шуфу не гарантира, че ще има съюз с Geely. Германската компания работи от години с BAIC Motor в Китай, а тази седмица стана ясно, че двете страни ще увеличат производството на Mercedes за местния пазар. В случая става въпрос за съвместната им компания Beijing Benz Automotive Co (BBAC), където предстои увеличаване на производството и допълнителни инвестиции на стойност 1,5 милиарда долара.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт