728 x 90

Ще стане ли Tesla Model 3 лидер по продажби?

Ще стане ли Tesla Model 3 лидер по продажби?

Ще стане ли Model 3 на Tesla лидер по продажби сред електромобилите още през 2018 година? Това е въпросът, на който все още никой няма отговор, въпреки стотиците хиляди поръчки за достъпния електромобил на американската марка. Tesla най-после публикува данните за производството на Model 3 през първото тримесечие на годината и изводът е окуражителен –

Ще стане ли Model 3 на Tesla лидер по продажби сред електромобилите още през 2018 година? Това е въпросът, на който все още никой няма отговор, въпреки стотиците хиляди поръчки за достъпния електромобил на американската марка. Tesla най-после публикува данните за производството на Model 3 през първото тримесечие на годината и изводът е окуражителен – производството на модела най-после бързо набира скорост.

С над 34 000 сглобени коли през първите три месеца, увеличението спрямо последното тримесечие на миналата година е 40% и това е най-успешният период за производството на Model 3. Освен това, седмичното производство на Model 3 също расте бързо, като проблемите от началото на сглобяването на електромобила, вече са преодолени.

Целите на Tesla за Model 3 остават високи – 5000 произведени коли на седмица до средата на тази година. За момента обаче компанията трудно успява да постигне 3000 коли на седмица, така че едва ли ще се справи с тази задача в срок.

Ако Tesla успее да се справи в най-оптимистичния вариант, това ще означава 4000 коли на седмица през юни и 5000 на седмица през юни, то в този случай обемът на годишното производство ще се изчислява на 170 000 – 180 000 коли.

Има и друг вариант, който е базиран на актуалното ниво на производство, като може да се прогнозира, че то може да се увеличи с малко до края на годината. Ако през лятото Tesla достигне до едва 2500 коли на седмица, то до края на годината компанията все пак ще стигне до общо 100 000 коли – впечатляваща и постижима цел.

Много е вероятно, реалните стойности на производството да са някъде между тези два граници – 100 000 като долна и 180 000 като горна. Дали обаче това ще е достатъчно Model 3 да е №1 в света?

GM не планира да увеличи производството на Bolt, което означава, че Model 3 ще има само два реални съперника – второто поколение на Nissan Leaf и BAIC EC, който обаче се продава само в Китай, като миналата година достигна 78 000 продажби. Що се отнася до Leaf прогнозите са за продажби между 80 000 и 150 000, но още е трудно да се даде точна оценка.

Само това обаче е достатъчно, за да покаже, че 2018 ще е много важна година за Tesla, защото сега компанията може да излезе като производител №1 на електромобили в света.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт