728 x 90

Само България и Хърватска от ЕС с ръст в продажбите на нови коли през септември

    Организацията на европейските производители на автомобили АСЕА оповести резултатите за продажбите на чисто нови леки автомобили в Европа за месец септември. Данните хич не са обнадеждаващи за почти всички членове на асоциацията, с изключение на България и Хърватска. Двете страни са единствените, които отбелязват ръст в доставките. При хърватите той възлиза на 3.3 процента, докато

    Организацията на европейските производители на автомобили АСЕА оповести резултатите за продажбите на чисто нови леки автомобили в Европа за месец септември. Данните хич не са обнадеждаващи за почти всички членове на асоциацията, с изключение на България и Хърватска.

    Двете страни са единствените, които отбелязват ръст в доставките. При хърватите той възлиза на 3.3 процента, докато нашият е 8.5 пункта, което ни превръща в абсолютен първенец за целия Европейски Съюз.

    За изминалия месец у нас са били доставени точно 2758 нови коли, а при хърватите цифрата е сходна – 2894 коли. От началото на годината досега в страната ни са регистрирани общо 26 443 нови леки МПС-та, ръст от почти 20 на 100 спрямо 2017 г.

    Всички други държави отбелязват спад в продажбите, като при големите играчи минусът е доста сериозен. В Германия спадът е 30.5 процента, във Великобритания продажбите са надолу 20.5 процента, Франция отичта спад от 12.8 процента, Испания е назад с 17 процента, а Италия – с 25.4 процента.

    Макар и цифрите да са доста стряскащи, за тях си има логично обяснение. Спадът се дължи на влизането в сила на новия цикъл за измерване на разход на гориво и вредни емисии WLTP, който принуди много производители да спрат временно продажбата на някои свои популярни модели.

    Слабият септември не можа да заличи повишените продажби от началото на годината. За първите девет месеца целият ЕС отчита ръст от 2.5 процента. Очаква се негативната тенденция обаче да продължи и през октомври, след което се прогнозира стабилизиране до края на годината.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт