728 x 90

Автоексперти: най-бавно у нас се обезценява Dacia

– Между втората и четвъртата година от производството новите автомобили се обезценяват най-бързо, средно с около 50% от базовата цена– До десетата си година на пазара процентът на обезценяване достига до над 80%– Най-бавно се обезценяват автомобилите с марка Dacia, цените на която за 7 години падат с около 36%– Прецедент: автокъщи продават автомобили втора

– Между втората и четвъртата година от производството новите автомобили се обезценяват най-бързо, средно с около 50% от базовата цена
– До десетата си година на пазара процентът на обезценяване достига до над 80%
– Най-бавно се обезценяват автомобилите с марка Dacia, цените на която за 7 години падат с около 36%
– Прецедент: автокъщи продават автомобили втора ръка на по-висока цена от тази за нови
– Автоекспертизата набира популярност на бълагрския пазар

От 39% до 75% се обезценяват автомобилите в България до четвъртата си година след производство. Това показва проучване на www.sale-autos.com, на база информацията предоставена от български автокъщи в сайта. Стойностите отчитат връх за периода между 2-4-та година след пускането на автомобила в експлоатация. До десетата година след производството обезценяването на автомобилите достига до над 80% от базовата цена. В проучването на сайта са взети под внимание единайсетте най-продавани марки автомобили в страната за периода януари – септември 2011 г. според статистиката, която води Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП):

ТОП 10 на най-продаваните марки нови автомобили в България за периода януари-август 2011 г.:
1. Фолксваген – 1847 бр.
2. Форд – 1390 бр. 
3. Тойота – 1374бр.
4. Пежо – 1162 бр.
4. Шкода – 1162 бр.
5. Дачия – 1189 бр.
6. Опел – 1150 бр.
7. Рено – 949 бр.
8. Шевролет – 920 бр.
9. Ситроен – 723 бр.
10. КИА – 569 бр.""

Интересна тенденция се наблюдава при ТОП 5 от най-продаваните марки автомобили – обезценяват се най-малко през периода на първите 4 години в сравнение с 11-те разглеждани.

Според проучването на www.sale-autos.com от 11-те най-продавани марки, през първите четири години най-бавно падат цените на моделите на Пежо, Дачия, Тойота и Ситроен с под 50%. Най-бързо за този период се обезценяват автомобилите с марка Рено (~75%), КИА (~73%), Шевролет (~60%), Форд (~60%), Опел (~56%) и Фолксваген (~51%).
След четвъртата до десетата си година след производство цените на 11-те марки автомобили падат с по-бавни темпове, но достигат и до завидните 80% и отгоре – Рено (~83%), КИА (~80%), Форд (~73%), Опел (~69%), Ситроен (~64%), Шкода (~64%), Фолксваген (~62%), Шевролет (~62%), Пежо (~62%), Тойота (~51%), Дачия (~36%).
От проучването сред автокъщи на българския пазар се установи и куриозен случай, в който автокъщи продават автомобили втора употреба на по-висока цена отколко същите нов модел. Въпреки противоречивата бизнес логика, стратегията дава положителни резултати.
От събраните данни автоекспертите на сайта www.sale-autos.com препоръчват като най-подходящо време за инвестиция в автомобил втора ръка периода непосредствено преди и след четвъртата година след производството на автомобила. “Цените варират в зависимост от марката, но като обезценяване това е най-подходящият период за инвестиция. Автомобилът не е употребяван дълго и техническото състояние е много по-добро отколкото на автомобил използван в по-дълъг период, а в същото време и цената е паднала средно наполовина”, споделя екипът на сайта.
Купуването на автомобил втора ръка може да крие и много рискове, независимо от годината на производство, в зависимост от това колко време е потребяван, в какви условия и т.н. За сигурността на една такава инвестиция помага независимата автоекспертиза, която набира популярност на българския пазар. Чрез нея се установява реалното техническо състояние на автомобила, което дава възможности за сваляне на цената, препоръки и приблизителна стойност на допълнителните разходи, които следват непосредствено след покупката на автомобил втора ръка, както и издаване на сертификат за сигурността на автомобила на пътя, както на личния така и при покупка.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт