728 x 90

Колите у нас с „Гражданска отговорност” са средно на 11 години

Най-често срещаната възраст на автомобили, застраховани с „Гражданска отговорност” у нас, е около 11 години. Същото се отнася за Чехия, Сърбия и Словения – сочи проучване*, проведено от Generali PPF Holding (GPH). В същите държави автомобилите със сключена застраховка „Каско” са средно на 3 години. Средната възраст на застрахованите автомобили в компаниите от Generali PPF

Най-често срещаната възраст на автомобили, застраховани с „Гражданска отговорност” у нас, е около 11 години. Същото се отнася за Чехия, Сърбия и Словения – сочи проучване*, проведено от Generali PPF Holding (GPH). В същите държави автомобилите със сключена застраховка „Каско” са средно на 3 години. Средната възраст на застрахованите автомобили в компаниите от Generali PPF Holding варира от 8 до 16 години. Словенците застраховат автомобили до 8 годишна възраст, а у нас продължаваме да плащаме за застраховка, докато автомобилите ни станат средно на 16 г! одини.
"Средната възраст на застрахованите автомобили в Европейския съюз е 8 години и 2 месеца, но например в Унгария или в Чехия тя доближава 12 години. Тенденцията на застраховане на по-стари автомобили се потвърждава от нашата собствена статистика", казва Иржи Стрелички, ръководител на Продуктовия център в Generali PPF Holding.
В България, както и в Унгария, най-застрахованата марка автомобили е Опел, на която у нас се падат 13% от застрахованите коли. Тридесет и осем процента от застрахованите автомобили в Чехия са Шкодa. Чешката автомобилна марка е лидер и в Словакия с 22%. В Сърбия местната „Застава" води в класацията по сключени застраховки с 16.5%, докато в Румъния Фолксваген е на върха с 21%, следван от Дачия с 19%.
Автомобилната марка с най-много сключени застраховки „Гражданска отговорност” в изследваните пазари е Фолксваген, която е лидер по този показател в Полша, Румъния и Хърватия. Тя регистрира и най-много щети, като успоредно с това води по заведените претенции в деветте държави. Втори по брой регистрирани щети са автомобилите Форд. При застраховка „Каско” най-много щети се заявяват за автомобили Опел, следвани от тези на Шкода. Чешката марка заема второ място и по брой докладвани инциденти, като единствено в България и Словения тя не се класира в топ 5 на най-застрахованите автомобили.
* Проучването обхваща Чешката република, Словакия, Словения, Сърбия, Румъния, Унгария, Полша, Хърватия и България.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт