728 x 90

KIA, Subaru, B.L. Leasing и Europcar с нов супер модерен дом

    С разгърната площ от близо десет хиляди квадратни метра, търговският комплекс е в готовност да посрещне гостите си на 22 април 2013 г. и спокойно може да кандидатства за екологична сграда номер 1 със собственото си водозахранване за всякакви цели и енергийно ефективно осветление и отопление През лятото на 2012 г. партньорските дружества КИА Моторс

    С разгърната площ от близо десет хиляди квадратни метра, търговският комплекс е в готовност да посрещне гостите си на 22 април 2013 г. и спокойно може да кандидатства за екологична сграда номер 1 със собственото си водозахранване за всякакви цели и енергийно ефективно осветление и отопление

    През лятото на 2012 г. партньорските дружества КИА Моторс България АД, Субару Моторс ООД, Б.Л.Лизинг АД и Юръпкар България направиха символична първа копка на нов търговско-сервизен комплекс. Няма и осем месеца след неофициалното събитие компаниите планират старт на дейността си в новия модерен автоцентър, който включва автосалони KIA, Subaru, автосервиз, складове за резервни части, офиси и заведения за хранене. Имотът, върху който е разположен комплексът се намира от южната страна на бул."Цариградско шосе", между кръстовището с ул."Димитър Пешев" и моста над река Искър. Основният поход от локалното платно на булеварда.
    Обектът, с брутна площ 9253 м2, е решен на четири нива – сутерен и три надземни етажа. Сутеренът заема площ от 3615 м2 и в него са разположени част от автосервиза, складови и технически помещения. На първия етаж, освен автосалоните (КИА – 879 m2 и Субару – 645 m2), се намират още автосервиз и офиси за обслужване на клиенти. Административните помещения на КИА Моторс България и заведенията за хранене заемат втория етаж, докато на третия са офисите на Субару Моторс, Юръпкар България и БЛ Лизинг, както и покривен паркинг. В центъра ще работят общо 125 души. Осигурени са 119 паркоместа, включително 49 броя на покрива на сградата.
    Архитектурата на фасадите е подчинена на изискванията на корпоративния стандарт и функционалните особености на отделните части на сградата. Главната северна фасада към бул."Цариградско шосе” е акцентирана с характерни елементи на фирмения дизайн на КИА и Субару. Офисната част е обединяващото триетажно тяло. Двата етажа по главната фасада са решени с окачена фасада със стъклопакети и външно отразително стъкло. Плътните стени и покривният борд са с облицовка от тъмносив  алуминиев композит. Всички останали плоскости на задните фасади са оформени
    със силикатна мазилка в светлосив цвят.
    Особено внимание е обърнато на енергийната ефективност на обекта. Използвани са висококачествени топлоизолационни материали, осигуряващи изпълнението на изискванията за топлосъхранение и икономия на енергия в сградата. Основият източник на енергия за обекта са две високоефективни термопомпи вода-вода, използващи собствен, подземен водоизточник с дебит 6 л/сек от 50-60 м дълбочина. Проектирана е четиритръбна разводка към конвекторите, осигуряващи микроклимата в сградата, която допълнително повишава ефективността на системата за отопление/охлаждане. Предвидени са нискоенергийни циркулационни помпи.
    Водата от собствения водоизточник се използва допълнително за обслужване на консуматори, неизискващи питейна вода. Проектирано е разделно водоснабдяване на обекта – от градската водопроводна мрежа и от собствения водоизточник. В летен режим водата от водоизточника (около +11.8˚С) се ползва и за директно охлаждане на сградата. Излишната вода от термопомпените агрегати се връща обратно в земята, посредством втори сондаж.
    Осветлението на обекта допринася допълнително за пестенето на енергия в сградата. То е проектирано със светодиодни осветителни тела. Това е от особено значение, предвид факта, че около 40% от площта на сградата е подземна и в нея има работни помещения на автосервиза.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт