728 x 90

Поредната еволюция ASIMO сипва питието (+видео)

Концернът Honda е известен в целия свят не само с автомобилната си продукция. Освен коли, японците правят мотоциклети, ATV-та, енергетично оборудване, извънбордови двигатели за плавателни съдове, джетове и роботи. Всъщност, ASIMO – хуманоиден робот, е една от най-напредничавите разработки по темата, която получи поредното си усъвършенстване. Макар и визията да е почти същата, както при

Концернът Honda е известен в целия свят не само с автомобилната си продукция. Освен коли, японците правят мотоциклети, ATV-та, енергетично оборудване, извънбордови двигатели за плавателни съдове, джетове и роботи. Всъщност, ASIMO – хуманоиден робот, е една от най-напредничавите разработки по темата, която получи поредното си усъвършенстване. Макар и визията да е почти същата, както при миналото поколение, новият модел е получил няколко значими подобрения. ASIMO вече има почти идентични с човешките движения, като може да взима самостоятелни решения за поведението си в зависимост от околното пространство. Оптимизираните ръце на робота могат да извършват деликатни и сложни операции, като например отваряне на бутилка с вода, отливане в хартиена чаша и поднасяне на съда, без той да се смачка или да бъде деформиран. Към физическите способности на машината можем да добавим запазването на равновесие по неравна повърхност, подскачането на един крак и бягането със скорост до 9 км/час. Освен това, ASIMO е способен да различи до три човека, говорещи едновременно, и да изпълни желанията им.
Очаква се роботът да бъде изпробван в опустошените местности около атомната електроцентрала във Фукушима, където ще бъде пратен с конкретни задачи, като събиране на радиоактивни отпадъци и заснемане на недостъпни територии. Според новосформираното подразделение Honda Robotics, в близкото бъдеще хуманоидните роботи ще могат да извършват около половината действия, които хората могат – като с някои от тях ще се справят дори по-добре.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт