728 x 90

Мото-Пфое връчи наградите по Дарителска програма 2011

Проектът „Спасяването на пеликана” на Природен парк „Персина” е националният победител за 2011 г. в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство За 14-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческата идентичност на страната ни. Наградите бяха връчени на победителите на 14.12.2011 г. по време на официална

Проектът „Спасяването на пеликана” на Природен парк „Персина” е националният победител за 2011 г. в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство

За 14-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческата идентичност на страната ни. Наградите бяха връчени на победителите на 14.12.2011 г. по време на официална церемония в Софийска Градска Художествена Галерия. През 2011 г. в Програмата се включиха общо 68 проекта от цялата страна, в двете категории – опазване на околната среда (33 участници) и културно наследство (35 участници). По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени и две поощрения.
Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепя с разгласа усилията на множество институции, колективи и индивиди да съхранят националната ни уникалност и идентичност. Проектът на дирекцията на Природен парк „Персина” – Спасяването на Пеликана, с автор Стела Божинова, е фаворит на журито в тазгодишното издание на Дарителската програма. Къдроглавите пеликани са световно застрашен вид, ограничен у нас до около 120 двойки в резервата „Сребърна”. Възстановяването на Дунавските колонии е от особена важност за подобряване жизнеността на българската и балканската популация на вида. Целта на проекта е осигуряването на нови местообитания за гнездене на пеликаните по Дунавското поречие, каквито са възстановените блата на о. Персин. Министър Нона Караджова и председателят на журито д-р Петър Янков връчиха на Стела Божинова – Директор на Природен парк „Персина” голямата награда в размер на 12 000 лв., почетен плакет и диплом на Дарителската програма.
Поощрителни награди получиха следните два проекта:
Картография на изчезващата памет на Изследователски център по социални науки към СУ „Св. Климент Охридски”, с автори Невена Германова и Вероника Димитрова. Жилищните сгради в София, построени преди 1944 г., в момента се намират в изключително лошо състояние, оставени са да се рушат, а някои от тях вероятно ще изчезнат. Те са образа на Стара София и са от изключително значение за запазване историята на столицата. Целта на проекта е запазване на рушащите се сгради и създаване на публично онлайн пространство за дискутиране на проблемите, свързани с опазването на културно-историческото наследство на Стара София. Проектът получи награда в размер на 5 000 лв. и почетен плакет, връчени от Димо Николов – Управител на Мото-Пфое и Игор Чипев от Министерството на културата, който прочете поздравление от зам. министъра на културата арх. Георги Стоев.
Детската градина, семейството и празниците „Коледа” и „Кукеровден” – ЦДГ „Биляна”, Ямбол. Проектът е насочен към съхраняване и популяризиране сред децата на българските традиции, свързани със зимно-пролетните народни обичаи и възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание чрез непреходното българско песенно и танцово фолклорно наследство. Целта е изграждането на траен интерес към традициите и участие в двата празника на община Ямбол, както и изработката на автентични кукерски маски. Наградата в размер на 3000 лв. и почетен плакет бяха връчени на Митка Тодорова – главен учител в детската градина от Ренета Петкова от Министерството на образованието и науката и Атанас Фурнаджиев – Управител на Мото-Пфое.
Всички проекти, кандидатствали в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2011 г., получават почетен диплом на Програмата. В изданието на Дарителската програма за 2011-а председател на журито бе д-р Петър Янков – председател на Дружеството за защита на птиците. Членове на журито бяха още: г-н Игор Чипев – Дирекция „Културно наследство”, Министерство на културата, г-жа Михаела Люцканова – Младши експерт, Дирекция „Политики по околната среда”, Министерство на околната среда и водите, д-р Ренета Петкова – Главен експерт, Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание”, Министерство на образованието и науката и г-жа Ива Братанова – Маркетинг и набиране на фондове във WWF България. За 15-годишната си история досега Програмата има 907 представени проекта, от които 66 са наградени с общо 228 000 лв., включително тазгодишните участници. Следващото издание на Програмата ще бъде през 2012 година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт