728 x 90

На Благовещение в Мрамор почитат белия щъркел

    На 25 март /неделя/, на пл. „Св. Иван Рилски-1922” в село Мрамор – район „Връбница” на Столична община ще се проведе Петият национален фестивал на белия щъркел. От 10.30 ч. ще се проведе карнавално-маскарадно шествие с участници от цялата страна. Официалното откриване на фестивала е в 11.00 ч., а конкурсната програма започва в 11.20 ч.

    На 25 март /неделя/, на пл. „Св. Иван Рилски-1922” в село Мрамор – район „Връбница” на Столична община ще се проведе Петият национален фестивал на белия щъркел. От 10.30 ч. ще се проведе карнавално-маскарадно шествие с участници от цялата страна. Официалното откриване на фестивала е в 11.00 ч., а конкурсната програма започва в 11.20 ч. Във Фестивала на белия щъркел – 2012 могат да участват без ограничение индивидуални участници и колективи в три групи: деца до 7 години, деца от 7 до 14 години, участници над 14 години.

    В програмата са предвидени конкурси:
    * за най-добро индивидуално участие с маскараден костюм във всяка една от възрастовите групи
    * най-добро групово представяне
    * конкурс за детска рисунка на тема „Опазване на природата”
    * конкурси за изпълнение на песен, танц или сценка, посветени на идването на пролетта, на белия щъркел и опазване на местообитанията му
    * най-добро индивидуално участие в конкурсната програма
       
    Фестивалът на белия щъркел – Мрамор – 2012 съвпада с настъпването на пролетта и има за цел да работи за пропагандирането на екологично съзнание сред подрастващите с цел опазване на околната среда и застрашените видове, за разбирателството на човека с природата. Фестивалът е традиционна инициатива на сдружение “Обществен съвет – Мрамор” и се организира от Организационен комитет включващ Кметство Мрамор и Район “Връбница” на Столична община, Читалище “Св. Иван Рилски -1922” – Мрамор, СНЦ „Обществен съвет – Мрамор”, “Българското дружество за защита на птиците”.
    Избирането на село Мрамор за постоянно седалище на фестивала е свързано с факта, че близките влажни зони са обиталище на най-голямата и най-разнообразна птича популация по пътя VIA ARISTOTELIS в Софийската котловина, в района са установени 181 вида птици, от тях 175 вида са защитени по ЗБР, 43 са включени в Червената книга на България, а 48 вида са включени в Приложение 1 на европейската Директива за птиците(79/409).,а в самия Мрамор се намира една от двете най-големи колонии на вида „бял щъркел” (Ciconia ciconia) в Софийското поле.
       
    НАГРАДИ:
    Награда на Кметство Мрамор – 150 лв.
    Награда на район Връбница – 300 лв.
    Награда на МОСВ
    Награда на Столична община
    Награда на БЗДП
    Награди за най-добро индивидуално участие с маскараден костюм в трите възрастови категории:
    – Първа награда 80 лв. Втора награда 50 лв. Трета награда 30 лв.
    Награди за най-добро групово участие с маскараден костюм:
    – Първа награда 150 лв. Втора награда 100 лв. Трета награда 70 лв.
    Награди за най-добро изпълнение на песен, танц или сценка:
    – Първа награда 80 лв .Втора награда 50 лв. Трета награда 30 лв.
    Награди за най-добра рисунка от пленера на тема „Опазване на природата”
    – Първа награда 80 лв. Втора награда 50 лв. Трета награда 30 лв.
    Журито си запазва правото на промени в присъжданите награди, според подадените заявки и осъществени творчески изяви и наличния награден фонд. Всички участници ще получат специален диплом.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт