728 x 90

Плаваща "Волга" със салон от ГАЗ-21

Емблематичният съветски ГАЗ-21 се явява фундамент за много екзотични автомобили, но малко са чували, че в края на 50-е години на миналия век е била създадена плаваща "Волга". Разкошният катер започва своя живот под наименованието "Проект 343". Той е разработен през 1958 г. в Горки (тогава Нижни Новгород). В духа на тогавашните времена плаващата "Волга"

Емблематичният съветски ГАЗ-21 се явява фундамент за много екзотични автомобили, но малко са чували, че в края на 50-е години на миналия век е била създадена плаваща "Волга". Разкошният катер започва своя живот под наименованието "Проект 343". Той е разработен през 1958 г. в Горки (тогава Нижни Новгород).

В духа на тогавашните времена плаващата "Волга" е била предназначена само за експорт и не се е продавала в СССР. По-голямата част от възлите и агрегатите, таблото, волана и седалките са взети от ГАЗ-21.

"Проект 343" се е произвеждал в Батуми (Грузия) и Гомел (Беларус). Достъпни са няколко модификации, като всички са били с дължина 8,5 мм и са произвеждани от алуминий. Плаващата "Волга" развива максимална скорост от 65 км/ч.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт