728 x 90

Над 120,000 Евро глоба за превишена скорост във Финландия

    Андерс Викльоф е хванат да кара с превишена скорост във Финландия. Тъй като е богат и е рецидивист, глобата е голяма – 121 000 евро за 32 км/ч над разрешеното. Първо, трябва да сме наясно, че във Финландия нарушенията на скоростта по принцип са скъпи. Според автомобилния клуб ADAC всеки, който кара с до 20

    Андерс Викльоф е хванат да кара с превишена скорост във Финландия. Тъй като е богат и е рецидивист, глобата е голяма – 121 000 евро за 32 км/ч над разрешеното.

    Първо, трябва да сме наясно, че във Финландия нарушенията на скоростта по принцип са скъпи. Според автомобилния клуб ADAC всеки, който кара с до 20 км/ч превишение в северноевропейската страна, плаща фиксирани глоби до 200 евро. Досадно за бюджета за почивка, но все пак поносимо за повечето нарушители на правилата за движение. Финансово неприятно става, когато скоростта е поне с 21 км/ч над разрешената. Това е така, защото във Финландия санкцията се изчислява в дневни ставки (поне 14). Ето защо колкото по-високо е превишението над разрешената скорост и колкото по-богат е човек, толкова по-скъпо му излиза!

    В това наскоро се убеди от опит един господин на име Андерс Викльоф. Индустриалецът, който е смятан за един от най-богатите финландци, е хванат да кара с превишена скорост на Оландските острови – самоуправляваща се островна група в Балтийско море между Финландия и Швеция. Въпреки че е разрешено да се движи само с 50 км/ч, Викльоф шофира с 82 км/ч. Последицата: отнемане на свидетелството му за управление на МПС за десет дни и глоба в размер на 121 000 евро.

    Викльоф е рецидивист

    76-годишният Викьолф, който също така е меценат и филантроп, е наясно с подобни големи глоби, защото е рецидивист. Когато през 2013 г. на Викльоф му се наложи да плати 95 000 евро за превишена скорост, дори германските медии обърнаха внимание на това. През 2018 г. той отново е осъден за същото нарушение; тогава е трябвало да плати „само“ малко под 64 000 евро.

    Далеч от световния рекорд

    Това, което за нормалните хора представлява истинско състояние, Викльоф вероятно плаща с пари за дребни разходи. „Наистина съжалявам за този случай“, казва обаче той в онлайн изданието на базирания на Оландските острови вестник Nya. Според него всички тези пари е можело да се използват за по-добри неща. „Чух, че във Финландия щели да спестят милиард и половина евро от здравеопазване. Така че се надявам парите да запълнят една празнина там“, продължава Викльоф.

    Глобата на Викльоф може да изглежда рекордна, но финландецът е далеч от най-добрите в света. През 2010 г. водач от Швейцария със своето Ferrari Testarossa преминава през швейцарско село със 137 км/ч вместо с разрешените 80 км/ч. Глобата от 299 000 швейцарски франка (около 307 500 евро по днешния обменен курс) му донесе съмнителната слава да бъде вписан в „Книгата на рекордите на Гинес“ по онова време. Вярно е, че няколко месеца по-късно един швед успява да извърши подвиг, като на швейцарска магистрала бива засечен със своя Mercedes SLS AMG със скорост 290 км/ч вместо разрешените 120. Като се има предвид грамадното му състояние, това би било достатъчно за глоба в размер на милиони. Въпреки това не е известно дали тя е била наложена в действителност. Във всеки случай скандинавският водач е трябвало да предаде шофьорската си книжка и автомобила си. Само стойността на SLS AMG трябва да е надхвърлила с лекота платените от Викльоф 121 000 евро.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт