728 x 90

Ще разрешават на жените в Саудитска Арабия да карат

    Принцът на Саудитска Арабия Ал Валид ин Талал поддържа идеята да се разреши на жените в страната да стават шофьорки, съобщава телевизия Al-Jazeera. Ако се разреши на представителките на нежния пол да карат коли, ще може да се освободят около 500 000 чужденци-водачи, които нелегално пребивават на територията на страната. Това щяло да окаже положително

    Принцът на Саудитска Арабия Ал Валид ин Талал поддържа идеята да се разреши на жените в страната да стават шофьорки, съобщава телевизия Al-Jazeera. Ако се разреши на представителките на нежния пол да карат коли, ще може да се освободят около 500 000 чужденци-водачи, които нелегално пребивават на територията на страната. Това щяло да окаже положително влияние на икономиката на държавата. По-рано крал Абдула издаде указ, в който се казва, че чужденците имат три месеца да легализират престоя си в кралството. 
    Саудитска Арабия е единствената страна в света, в която на жените официално е забранено да карат автомобили. Указът действа в страната от 1932 година.
    Правата на жените в Саудитска Арабия се определят от исляма и племенните обичаи. Всички жени, независимо от възрастта, се изисква да имат мъжки настойник. Жените не могат да гласуват или да бъдат избирани на високи политически позиции. Въпреки това, реформаторът крал Абдула обяви, че жени ще могат да гласуват през 2015 година. Саудитска Арабия е на 130-о място от 134 страни за равнопоставеност на половете. Само 21 процента от жените в страната работят, а поливината от тях намат дори средно образование.
    Една част от жените в Саудитска Арабия не искат промяна, защото западните критици "не разбират уникалността на саудитското общество".

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт