728 x 90

От Volkswagen лъгали и за бензиновите си мотори?

От Volkswagen лъгали и за бензиновите си мотори?

Бурята, в която попадна най-големият автомобилен производител в света Volkswagen, може да погълне и бензиновите модели на марката. Компанията е в центъра на световен скандал, след като стана ясно, че от 2009 година досега гигантът е произвел 11 милиона коли, оборудвани с 2-литрови дизелови мотори, снабдени със софтуеър, който заблуждава апаратурата при тест на вредните

Бурята, в която попадна най-големият автомобилен производител в света Volkswagen, може да погълне и бензиновите модели на марката. Компанията е в центъра на световен скандал, след като стана ясно, че от 2009 година досега гигантът е произвел 11 милиона коли, оборудвани с 2-литрови дизелови мотори, снабдени със софтуеър, който заблуждава апаратурата при тест на вредните емисии, които отделя колата.

Сега реномето на VW ще понесе нов удар, тъй като изследване на белгийската група Transport & Environment твърди, че бензиновите двигатели на компанията също са проблематични и има сериозно разминаване между разхода им на гориво по каталог и разхода в реални условия.

Освен това, бензиновите мотори на VW също замърсяват повече от заявеното от компанията – изследванията на белгийците са показали, бе тези двигатели отделят с около 40% повече вредни газове от заявеното.

Интересното е, че при бензиновите двигатели не е открит такъв софтуеър както при дизелите, които да лъже апаратурата за нивото на вредните емисии, но и при тях се наблюдават едни резултати по време на тестовете и съвсем други в реални изпитания.

Изследването на Transport & Environment е фокусирано върху автомобилите, продавани в Европа, което обещава нови трусове на Стария континент.

Според резултатите от изследването, европейските системи са измерване на разхода на гориво и за измерване на вредните емисии, отделяни от автомобилите са „тотално дискредитирани” и белгийците са установили, че някои модели при реални условия горят с над 50% повече бензин от заявеното от производителя им.

От организацията веднага уточниха, че с 50% по-висок разход от заявения от производителя са показали три модела на Mercedes – отделни модификации на А-, С- и Е-класата.

Най-шокиращото заключение на изследването обаче е, че около две трети от намаляването на разхода на гориво на новите коли в последните седем години не се дължи на подобрения по автомобилите, а е постигнато чрез фалшифициране на данните.

В Щатите няма разследване срещу бензиновите мотори на Volkswagen, но наскоро властите се намесиха, за да накарат Ford и Hyundai да коригират „твърде оптимистичните” показатели на свои модели относно разхода им на гориво и пробег с един резервоар.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт