728 x 90

Проблеми с финансирането спряха проекта Bloodhound

Проблеми с финансирането спряха проекта Bloodhound

Култовият проект за свръхзвукова автомобил Bloodhound, който трябваше да направи абсолютен световен рекорд за скорост на земята, официално беше закрит поради недостиг на финанси. През декември миналата година болидът с формата на ракета успя да развие по пистата на летището в Нюкуей, Великобритания, 322 км/ч. За това постижение на автомобила бяха нужни около девет секунди.

Култовият проект за свръхзвукова автомобил Bloodhound, който трябваше да направи абсолютен световен рекорд за скорост на земята, официално беше закрит поради недостиг на финанси. През декември миналата година болидът с формата на ракета успя да развие по пистата на летището в Нюкуей, Великобритания, 322 км/ч.

За това постижение на автомобила бяха нужни около девет секунди. Зад волана на машината се намираше командирът на ескадрилата на Кралските ВВС Анди Грийн.

Тогава специалистите, задействани в проекта, съобщиха, че ще са им нужни допълнителни 5 млн британски паунда, за да достигнат скорост 800-1000 км/ч., а за да стигнат скоростния рубеж от 1300 км/ч и да подобрят сегашното постижение – още 15 милиона.

Разработката на свръхавтомобила се водеше от 2008 година. Дължината на Bloodhound SSC е 13,5 метра. В движение машината се привежда чрез реактивен двигател Rolls-Royce, който се използва в изтребителя Eurofighter Typhoon.

А петлитровият V8 бензинов агрегат от суперавтомобила Jaguar F-Type R действа като горивна помпа. Общата мощност на силовата установка в Bloodhound е около 135 хиляди конски сили.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт