728 x 90

Кметове протестират срещу ликвидацията на мотоциклетизма

Състезания за аматьори седмица преди изборите догодина готвят засегнатите общини Хасково, Троян, Долна Митрополия, Самоков и Асеновград се обединиха срещу заплахата да бъде отнет лицензът на БФ Мотоциклетизъм. От името на споменатите общини днес кметът на Хасково Георги Иванов прочете протестна декларация до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и министъра на спорта Свилен

Състезания за аматьори седмица преди изборите догодина готвят засегнатите общини

Хасково, Троян, Долна Митрополия, Самоков и Асеновград се обединиха срещу заплахата да бъде отнет лицензът на БФ Мотоциклетизъм. От името на споменатите общини днес кметът на Хасково Георги Иванов прочете протестна декларация до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и министъра на спорта Свилен Нейков. В нея се настоява да бъде запазен най-успешно развиващият се български спорт, който освен това носи приходи на малкия и среден бизнес в регионите с възстановени или новопостроени мотополигони, където се провеждат европейски и световни шампионати. Това осигурява работа на хиляди семейства и носи постъпления в държавния бюджет, се казва още в обръщението.
Част от базата, която години наред бе превърната в паметник на разрухата, вече отново е място за престижни стартове и то благодарение на дарения и доброволен труд от местното население. Последен пример за тази промяна е мотополигонът в Айтос, който след 7-годишно прекъсване тази неделя ще събере около 10 000 зрители на финала на републиканското по мотокрос.
Въпреки големите трудности и неясното бъдеще пред родния мотоциклетен спорт, вече е получен сертификатът от ФИМ – Международната федерация по мотоциклетизъм, за трасе №1 в света по мотокрос – полигон "Горна Росица" край Севлиево, който печели това признание за пета година – сега за Падок №1 с най-добра инфраструктура.
За мотополигона в Троян са инвестирани 1 милион и 100 хиляди лева, в момента се изгражда и стрелбище за летен биатлон – с четвърт милион лева помощ от държавата, подчерта заместник-кметът Ангел Ангелов. Планинското градче е привлекателна туристическа дестинация. За това говорят цифрите – от 2000 души през 2005 г. посетителите са се увеличили на 76 000 през 2011 г. Този бум се дължи и на мотоциклетния спорт, затова в негова защита се обявиха местните хотелиери, които изпратиха писмо до финансовия министър Симеон Дянков. Председателят на организационнния комитет "Гран При България" Румен Петков отново напомни, че ако се стигне до отнемане на лиценза на БФ Мотоциклетизъм заради неизпълнени финансови задължения на държавата, последствията ще бъдат за десетилетия напред. Елитните ни състезатели ще се разбягат по чужбина и ще носят титли и медали за други страни, скъпите спортни съоръжения няма да се използват по предназначение, авторитетът на България ще бъде сринат.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт