728 x 90

Старт за мото сезон 2013

    Кметът на София Йорданка Фандъкова призова за толерантност на пътя – както между мотористи и шофьори, така и към велосипедисти и към пешеходци Да бъдем толерантни на пътя. Толерантност на пътя – както между мотористи и шофьори, така и към по-слабите – велосипедисти и пешеходци. За това призова кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие

    Кметът на София Йорданка Фандъкова призова за толерантност на пътя – както между мотористи и шофьори, така и към велосипедисти и към пешеходци

    Да бъдем толерантни на пътя. Толерантност на пътя – както между мотористи и шофьори, така и към по-слабите – велосипедисти и пешеходци. За това призова кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие към откриващия се днес мото сезон 2013 под наслов „Внимание и толерантност на пътя”. „Цариградско шосе” от миналата година е разрешено за движение на мотористи. Столична община е създала условия за мотористите и мотопедите, които паркират безплатно в обхвата на „синя” и „зелена” зона. По този начин се насърчават хората да не използват колите си в градския център. Кметът призова и за внимание в жилищните квартали и да не се изпробва мощността на мотора. Мотошествието се проведе по маршрут от пл.”Св.Ал.Невски”, по ул.”Оборище”, бул.”П.Евтимий”, ул.”Проф.Фр.Нансен”, бул.”България” до локалното пътно платно на Околовръстен път между пътен възел „Бояна” и Национален исторически музей.
    8 са загиналите, а 122 са ранените при катастрофи между мотор и друго превозно средство през 2012 година. Този тип инциденти са около една пета от всички ПТП-а с участието на мотор за периода. Данните на Пътна полиция са включени в проучване в рамките на кампанията за повече толерантност между водачите на различни превозни средства "Малки и големи заедно на пътя".
    Анализът, направен по повод официалното откриване на мото сезон 2013, показва, че липсата на знания за спецификите на движението на малките и големите често става причина за инциденти. Много голяма част от водачите на мотори и мотопеди в страните от ЕС, например, не знаят къде точно е т.нар. “мъртва зона”, която не попада в обхвата на огледалата за обратно виждане на големите на пътя, показват данни от проучване на Volvo Trucks. Така те често се излагат на риск като попадат именно в нея. Над 30% от всички инциденти между камиони и двуколесни в ЕС са именно в ситуации, когато малките застават от дясно на големите и остават “невидими” в огледалото. Така при десен завой, смяна на лентите или потегляне на товарния автомобил, мотористът може да пострада. Водачите на леки автомобили пък пропускат да следят в огледалата за обратно виждане за приближаващи мотори.
    “Въпреки че с професионалните шофьори и по-добрата видимост товарните автомобили рядко са опасност за мотористите на пътя, ние избрахме символично именно най-мощният камионв България да поведе мотошествието днес и да бъде посланик на толерантността към малките на пътя”, обясни Александър Санин, управител на Волво България, като инициатор на кампанията "Малки и големи заедно на пътя". “Намаляването на жертвите на пътя зависи от всеки един от нас. Ако се информираме по-добре за възможностите на другите и проявяваме повече разбиране помежду си, това може да направи ежедневието ни по-лесно и безопасно”, категоричен бе той.
    Въпреки зимното време, както беше обявено, Volvo FH16 със 700 к.с., днес поведе рокерското шествие в София от храм паметник „Св. Александър Невски” към Бояна. Заедно с платформата си триосният влекач 6х2 беше използван като подвижна сцена за откриването на мото сезон 2013. Рок бандата SEVI не се уплаши от ниските температури и остана на подвижната сцена, за да свири дори по време на придвижването по маршрута.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт