728 x 90

С деца на път – препоръки за безопасност

    Безопасността на семейството, когато пътувате към вашата ваканционна дестинация, е един от основните приоритети. Добрият старт на почивката е гарантиран, ако сте сигурни, че всички пътници са обезопасени с техните колани по време на цялото пътуване, а децата са настанени в подходящите за тях детски седалки. Безопасността и комфорта на децата по време на дългите

    Безопасността на семейството, когато пътувате към вашата ваканционна дестинация, е един от основните приоритети. Добрият старт на почивката е гарантиран, ако сте сигурни, че всички пътници са обезопасени с техните колани по време на цялото пътуване, а децата са настанени в подходящите за тях детски седалки. Безопасността и комфорта на децата по време на дългите пътувания е най-важна. Използването и правилното монтиране на седалка, подходяща за размера на детето ви, е задължително и значително намалява риска от нараняване при удар. В Европейската директива се посочва, че децата с ръст под 1.50 м трябва да бъдат транспортирани в подходящи детски седалки:
    – Деца под 13 килограма: бебешко столче
    – Деца с тегло между 9 и 18 килограма: столче за кола
    – Деца от 15 килограма и нагоре: седалка за кола (бустър)
    Уверете се, че детето ви разбира важността на това да е обезопасено за всяко пътуване. Колкото по-късно научите детето си как да откопчава колана си, толкова по-спокойни ще сте, че не го прави по време на пътуването.

    Грижете се за безопасността им
    Преди да отпатуванете проверете отново и се уверете, че седалката на вашето дете е правилно монтирана. Ако не е купена наскоро, се уверете, че е подходящия модел за височината и теглото на детето ви.

    Планирайте предварително спиране за почивка
    Когато планирате дълго пътуване с деца, предпочитайте да се движите през по-хладните часове на деня и предвиждайте дълги почивки по време на горещите часове. Предвиждайте почивки на всеки два часа, така че всички пасажери да получат възможността да починат и да се раздвижат за няколко минути.

    Не подценявайте жегите
    Ако нямате вече сенници за стъклата на колата, пролетта и лятото са подходящо време да се сдобиете с такива. Ако децата ви ще прекарват много време в колата, трябвада им осигурите необходимия комфорт и да ги предпазите от жегите. Уверете се, че всички пият достатъчно течности по време на пътуването. Никога не оставяйте детето си само в колата, дори и само за няколко минути. През лятото температурата в колата може да достигне до 30-40 градуса над външните температури. Не пропускайте да покривате детската седалка, когато паркирате, за да не се изгори дететoви на металните части, когато севърнете. Обърнете внимание и на това, че децата трябва да са облечени подходящо за дълги пътувания в удобни и проветриви дрехи.

    Забавлявайте ги
    Когато децата се забавляват по време на дългите пътувания, това е приятно за всички. Проучванията на Goodyear Dunlop показват, че детските викове в колата са сред най-восоко оценяваните фактори, разсейващи водача. Предложете на децата играчки, с които биха могли да се забавляват по време на пътуването, но изберете меки играчки. Тежките играчки с остри ъгли не са за предпочитане и не бива да са част от интериора на колата ви. Специални детски дискове и филми, както и детски книжки също помагат в борбата със скуката по време на път.

    Винаги бъдете концентрирани
    Каквото и да правят децата на задната седалка на автомобила, първият приоритет на шофьора трябва да бъде шофирането. Водачът никога не трябва да сваля очи от пътя. Въртенето или наблюдаването на децата в огледалото за обратно виждане повишава риска от инциденти. При скорост от 100 км/ч автомобилът се движи с 30 м в секунда. Обръщането към децата на задната седалка може да ви отнеме около 3 сек., през които колата ви ще е изминала почти 100 метра на сляпо. Не всички отклонения от пътя могат да бъдат предвидени. По-добре да отбиете от пътя извънредно, вместо да се опитвате да успокоите някое от децата, което има нужда от внимание докато шофирате, и да рискивате сигурността на цялото семейство.

    Източник: Goodyear Dunlop

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт