728 x 90

Защо Ferrari спря Ди Монтедземоло да оглави Формула 1?

Защо Ferrari спря Ди Монтедземоло да оглави Формула 1?

Няколко медии в Италия оповестиха, че бившият президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло е имал реален шанс да е новият президент на Formula 1 Group. До момента постът е по-скоро представителен, с оглед активността на Бърни Екълстоун, но с Ди Монтедземоло начело нещата са можели да изглеждат доста по-различно. Но на избора на Лука е

Няколко медии в Италия оповестиха, че бившият президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло е имал реален шанс да е новият президент на Formula 1 Group. До момента постът е по-скоро представителен, с оглед активността на Бърни Екълстоун, но с Ди Монтедземоло начело нещата са можели да изглеждат доста по-различно.

Но на избора на Лука е било наложено вето от страна на Ferrari. Все пак италианците не успяха да попречат на Ди Монтедземоло да влезе в борда на директорите на компанията и беше избран за директор, но без изпълнителни функции.

Сега вестник La Gazzetta dello Sport съобщи, че собственикът на Формула 1 – концернът CVC се е бил спрял на Ди Монтедземоло за поста президент на Formula 1 Group, но новият президент на Ferrari и шеф на FIAT Chrysler Серджо Маркионе е наложил ветото.

„Това е причината на поста да остане Петер Брабек, който вече си подаде оставката по здравословни причини – пише изданието. – Малко преди избора, който на практика се провали, от поста се отказа и другият сериозен кандидат Пол Уолш, в чието лице Бърни Екълстоун видя сериозна заплаха за статуквото. Така Формула 1 все още си търси президент.”

„Ще намерим някого – обясни Бърни Екълстоун пред вестник The Independent. – Имаме предвид няколко човека, всички те са подходящи. Предполагам, че на следващата сбирка на борда на директорите ще изберем президент, но това ще стане вече догодина. Лично аз не искам да съм президент. Това е последното нещо, от което имам нужда.”

Всъщност Бърни държи поста да бъде зает от човек, на когото той може да се довери – затова и неговият кандидат №1 е дългогодишният му юридически сътрудник Саша Уудуърд-Хил.

Защо обаче Ferrari игра твърдо срещу Лука ди Монтедземоло е въпросът, на който трябва да отговорят италианците. Засега от страна на Маркионе няма отговор, а с оглед на стила на управление на боса, едва ли и ще има. Може би един ден Лука ще ни разкаже сам.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт