728 x 90

НИС ПЕТРОЛ също активно ще работи за повече безопасност на пътя

    Реторичният въпрос  „Струва ли си?“ е мотото на инициативата Катастрофите и инцидентите на пътя са сериозен човешки, здравословен, социален и икономически проблем. Особено тези, при които има пострадали или загинали хора. Често в коментарите за такива случаи се използват словосъчетания като „нелепа“ или „безсмислена“ смърт. Сякаш има хубав или приемлив неин вариант… Често медиите лапват

    Реторичният въпрос  „Струва ли си?“ е мотото на инициативата

    Катастрофите и инцидентите на пътя са сериозен човешки, здравословен, социален и икономически проблем. Особено тези, при които има пострадали или загинали хора. Често в коментарите за такива случаи се използват словосъчетания като „нелепа“ или „безсмислена“ смърт. Сякаш има хубав или приемлив неин вариант…

    Често медиите лапват като дъвка някой трагичен инцидент с пострадал човек или семейство – било при пожар, наводнение или друго бедствие. Трагедия, всички ние страдаме. Но като че ли някак в рамките на нещата ни изглежда, че всяка седмица от всяка година повече от 10 души – наши роднини, наши приятели и съседи – ни напускат, загинали в катастрофи. Да не говорим за бройката на ранените и по-леко пострадалите. 

    Така че инициативата на НИС ПЕТРОЛ и техните партньори, които ще се включат, е важна и положителна. Всяко нещо, което ни накара да се замислим, да поговорим, да реагираме срещу тези наистина кошмарни загуби, е полезно. И такава кампания би постигнала резултата си, дори и да спаси само един човешки живот. Кампанията „Струва ли си?“ цели да покаже на шофьорите защо е важно да спазваме правилата и какви са последствията, когато ги пренебрегваме и игнорираме. 

    В рамките на акцията ще бъде достъпна онлайн платформа www.gazprom-petrol/safedriving, както и информационна брошура с описание на най-честите нарушения на пътя и предвидените санкции за тях. Официални партньори на инициативата са застрахователната компания ЛЕВ ИНС, Българската асоциация на параолимпийците, а и държавата, в лицето на Пътната полиция. 

    Всъщност много хубаво е, че всички се опитват да помогнат на себе си чрез такива активности. А Пътната полиция няма как да се включва – на нея това й е работата. Хем се смях, хем бях бесен, когато чух за двамата полицаи, които помогнали на човек да стигне до болницата за спешна операция и ги показаха по телевизиите като герои. Хората в униформи на пътя, а и техните началници, е крайно време да разберат, че тяхната основна задача е именно такава – да помагат на пътя, активно да се включват във всичко, което би облекчило движението, предпазило хора и предотвратило произшествия. И чак тогава идва тази част с контрола и наказанията. Те трябва да следят за спазването на закона, но и в първия момент, когато видят нещо, което куца в него, сами да са активната страна за неговата промяна. И да спрат да пишат в над 50% от наказателните документи като причина нищо не означаващото понятие „несъобразена скорост“. Това може да обясни произшествието, но не и да е официална причина за вина. И позволява след това като основна причина за катастрофите да се вади скоростта – убиец. Което изкривява статистиката и категорично не е вярно. В същото време статистиката не отчита случаи, когато причина е лошата пътна настилка, липсата на маркировка, тъпа организация на движението или безхаберие на някой бюрократ. 

    Положително е, че днес участие взе и Школата за майсторско управление на Павел Жеков, наш ас в автомобилния спорт от близкото минало. Истината е, че точно с такива практични действия за увеличаване на познанията и практичните умения на водачите ще повишим реално безопасността си. Практическото обучение и повишаването на културата на участниците в движението е реалният път към повече сигурност. Всеки от нас  трябва да осъзнава, че не е сам на пътя и трябва да се отнася толерантно и с уважение към всички участници в движението – колеги в автомобилите, пешеходци, мотористи и колоездачи. Това ще пести време и нерви на всички ни, ще намали рисковете и агресията и в пъти ще повиши безопасността ни. 

    НИС ПЕТРОЛ е компанията, която развива веригата бензиностанции Газпром. До момента обществеността и шофьорите не знаят много за дейността, за броя и местоположението на обектите, както и за качествата на горивата. Сега, покрай тази инициатива, повече хора ще се запознаят с дейността на този петролен гигант у нас. Това е поредната кампания за безопасно шофиране в България. Ние сме малка страна, но си имаме от всичко по много. А по брой акции срещу този действително сериозен проблем сигурно сме на първо място в света. Затова пък по реални резултати вероятно сме в края на класацията на европейските страни. Дано тази инициатива не отмине само като моментен PR и дано донесе положителен ефект. 

    Борислав Цаков

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт