728 x 90

Бойко Борисов откри 13 км от Северната скоростна тангента на София

Днес беше пуснато движението по 13-километров участък от Северната скоростна тангента. Това са отсечките между „Ботевградско шосе“ и булевард „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до пътя за Требич. Общата дължина на тангентата е 16,54 км. Проектът е лот 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие

Днес беше пуснато движението по 13-километров участък от Северната скоростна тангента. Това са отсечките между „Ботевградско шосе“ и булевард „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до пътя за Требич. Общата дължина на тангентата е 16,54 км. Проектът е лот 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

На водосвета за здраве и безаварийно пътуване по новия пътен участък, отслужен от епископ Григорий Браницки, присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и др.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова изказа благодарност на всички институции, строителите и надзора за положените усилия и за денонощната работа в последните дни и седмици, за да може проектът да е факт: "Направихме невъзможното за пет месеца. Преди пет месеца бяхме тук на гола поляна, а сега имаме 13,5 км участък, напълно готов и завършен с Акт 16 и разрешение за ползване. Изпълнени са всички условия на проекта въпреки, че никои не вярваше, че ще се справим".

За да бъде пуснато движението по цялото трасе, трябва да се доизградят надлезът над бул. „Рожен“ и двата подлеза при км 2+880 и при км 3+321. С изграждането на Северната скоростна тангента се осигурява удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.

Очаква се с новото трасе да се подобри достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, да се улесни трафикът и да се съкрати времето за пътуване. Новият пътен участък е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление и ще допринесе за облекчаване на трафика чрез преразпределяне на натоварването от центъра на София и Софийския околовръстен път.

В готовите участъци – от км 0+000 до км 2+600 и от км 5+687 до км 16+540, са изградени 15 големи съоръжения:
– 4 моста над реките Какач, Владайска, Перловска и Искър;
– 5 надлеза над ССТ на: бул. „Лазар Михайлов“, ул. „Чепинско шосе“, улица на км 9+671.61, пътен възел „Източна тангента“, км 12+640 на път за сметището;
– 3 надлеза на ССТ над: бул. „Челопешко шосе“, улица при км 14+580, бул. „Ботевградско шосе“;
– 3 подлеза при км 2+180, 6+219 и 6+640

На обекта остава за доизграждане участък от около 3 км – от пътя за Требич до бул. „Лазар Михайлов“, в който има 7 големи съоръжения:
– 2 надлеза над бул. „Рожен“ и ССТ при пътен възел „Илиенско шосе“;
– 1 естакада над гара Илиенци;
– 4 подлеза при км 2+880, км 3+321, км 3+887 ул. „Наука“ и км 4+090

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт