728 x 90

Официално: 1,2 милиарда лева за магистрала "Струма" между Крупник и Кресна

    Министерството на околната среда и водите одобри осъществяването на инвестиционното предложение за изграждане на трасето на Лот 3.2 от АМ „Струма“ по т. нар. Източен вариант Г10.50. Приблизителната стойност на целия проект е около 1,2 млрд. лв. и включва строителство, надзор, отчуждения и др. Проектът предвижда разделяне на двете платна. Лявото платно Кулата – София

    Министерството на околната среда и водите одобри осъществяването на инвестиционното предложение за изграждане на трасето на Лот 3.2 от АМ „Струма“ по т. нар. Източен вариант Г10.50. Приблизителната стойност на целия проект е около 1,2 млрд. лв. и включва строителство, надзор, отчуждения и др.

    Проектът предвижда разделяне на двете платна. Лявото платно Кулата – София се намира на няколко километра източно от дефилето, минава източно край Симитли, пресича път II-19 за Банско, минава между Полето и Брежани, западно от Мечкул, пресича пътя Стара Кресна – Ощава източно от Стара Кресна. След това продължава западно от Влахи и се спуска след Кресна, западно от път Е-79.

    Дясното платно София – Кулата ползва пътя през дефилето с малки подобрения и габарит 10.5 м с две ленти и проектна скорост 80 км/час, и продължава по новия обходен път на Кресна. Километър преди края на лот 3.2 лявото и дясното платно се събират в магистрален габарит Г29 – две платна с по две ленти в посока, и се включва в лот 3.3 – между Кресна и Сандански, който в момента се изгражда.

    Възложено е изработването на Подробен устройствен план-парцеларен план /ПУП-ПП/ за изграждането на лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ между Крупник и Кресна. Със заповед на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да изготви проекта, необходим за участъка, преминаващ през Кресненското дефиле.

    Заповедта включва изработването на проект на ПУП-ПП за строителството на общо 24 км от лявото платно на магистралата, в посока София, както и обходен път на град Кресна, който е част от дясното платно на магистралата – в посока Кулата. Обходното трасе е с дължина около 5 км.

    Проектът е от изключително значение с оглед изграждането на автомагистрала „Струма“, която ще поеме транзитния трафик по международния коридор Ориент/Източно-Средиземноморски в границите на страната ни. С решение на Министерския съвет от 2013 г. обектът е определен за национален и от национално значение.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт