728 x 90

До две седмици археолозите спират проучванията край Покровник

    До две седмици – към 20 юли, по договор трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от АМ "Струма" между Благоевград и Крупник край село Покровник, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. На 5

    До две седмици – към 20 юли, по договор трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от АМ "Струма" между Благоевград и Крупник край село Покровник, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата.

    На 5 май беше спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.

    Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт