728 x 90

Пускат 500 терминала на самообслужване за купуване на електронна винетка (видео)

    Общо 500 ще са терминалите на самообслужване  за купуване на електронна винетка за леки автомобили и превозни средства до 3,5 тона. Те ще бъдат разположени по основните пътни направления и граничните пунктове. След поставянето им на удобно за шофьорите място ще бъде представена и карта с местоположението им. За удобство на шофьорите терминалите ще оперират

    Общо 500 ще са терминалите на самообслужване  за купуване на електронна винетка за леки автомобили и превозни средства до 3,5 тона. Те ще бъдат разположени по основните пътни направления и граничните пунктове.

    След поставянето им на удобно за шофьорите място ще бъде представена и карта с местоположението им. За удобство на шофьорите терминалите ще оперират на 8 езика – български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски.

    Освен от терминал за самообслужване от Консорциум Капш Трафик Солюшънс електронна винетка ще може да се купи от уеб портал и от мобилно приложение, които в момента се разработват. Шофьорите, които предпочитат познатата и класическа форма за купуване на винетка от служител, също ще могат да го направят като посетят както и досега офис от разпространителската мрежа.

    Операторът на системата „Национално тол управление“ в АПИ е предвидил и тази възможност. Целта е максимално удобство и улеснение на потребителите. На служителя те ще трябва да представят номера на автомобила и да уточнят срока на винетката, която предпочитат.

    Плащането на терминалите за самообслужване няма да е кешово, а с дебитни или кредитни карти. Това, което шофьорите ще трябва да попълнят последователно, е:
    – регистрационния номер на автомобила;
    – е-mail адрес, ако потребителят желае на електронната си поща да получи обратна информация за купената винетка;
    – срок за валидност на електронната винетка – годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд;
    – начална дата за стартирането й.

    След попълване на данни от кредитна или дебитна карта, каквито са необходими при покупките on-line, на е-mail ще се получава съобщение за купената електронна винетка. Терминалите за самообслужване не работят с пари в брой.

    Цените на винетките през 2019 г. се запазват същите, както е и през 2018 година. Годишната е 97 лева, тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв., а седмичната – 15 лева. Предстои да се определи цената на най-новата уикенд винетка. Тя ще бъде определена с решение на Министерския съвет. Очаква се тя да бъде по-ниска от месечната или в порядъка на около 10 лева.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт