728 x 90

Утре започва продажбата на новите електронни винетки

От 14:00 ч. на 17 декември (понеделник) започва продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Цените на всички видове електронни винетки остават същите. За леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За леките коли ще има нов

От 14:00 ч. на 17 декември (понеделник) започва продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Цените на всички видове електронни винетки остават същите.

За леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За леките коли ще има нов вид винетка – уикенд, чиято цена ще бъде 10 лева.

Тя ще е валидна от 12:00 ч. в петък до полунощ (23:59 ч.) в неделя, предназначена е за хората, които по-рядко пътуват. Най-изгодна за шофьорите е годишната винетка, тя струва на водача по 26 стотинки на ден за ползване на цялата пътна мрежа.

Чрез 500 терминала за самотаксуване също ще може да се купуват е-винетки. Те ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите. Терминалите ще оперират на 8 езика – български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави – гръцки, румънски, сръбски и турски.

Плащанията ще се извършват чрез дебитна и кредитна карта. Всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.

Нарушителите ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камери разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи на т.н. тол контрол. Нарушителите ще бъдат спирани от автомобилите на тол контрола.

На водача, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място. Контролните автомобилите са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще може да се осъществява с дебитна или кредитна карта. От 16 август 2019 г. се въвежда тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт