728 x 90

Bridgestone Европа купи TomTom Telematics за €910 милиона евро

    Bridgestone Europe, дъщерно дружество на Bridgestone Corporation в EMEA, сключи споразумение с TomTom за придобиване на телематичен бизнес за 910 милиона евро. Сделката ще обедини най-големия производител на гуми и каучукови изделия в света с водещия доставчик на дигитални решения за автопаркове в Европа, създавайки водеща платформа за данни за автомобили. TomTom Telematics ще даде

    Bridgestone Europe, дъщерно дружество на Bridgestone Corporation в EMEA, сключи споразумение с TomTom за придобиване на телематичен бизнес за 910 милиона евро. Сделката ще обедини най-големия производител на гуми и каучукови изделия в света с водещия доставчик на дигитални решения за автопаркове в Европа, създавайки водеща платформа за данни за автомобили.

    TomTom Telematics ще даде допълнителен тласък на Bridgestone по пътя на компанията към затвърждаване на своята лидерската позиция в мобилните решения в региона, а комбинацията от предложенията на двете компании ще позволи на Bridgestone да продава гуми и решения на по-голяма клиентска база. Освен това, достъпът до данните ще подобри виртуалното разработване и тестване на гуми на Bridgestone, както и иновациите при свързаните превозни средства, което би било в полза на всички клиенти, включително OEMs.

    Новите социални, икономически и технологични мегатенденции тласкат темпото на промяна в автомобилната индустрия и бъдещето на превозните средства е свързано, автономно, споделено и електрическо. В този контекст Bridgestone определи решенията за дигитална мобилност и решенията за автопаркове като стратегически приоритет.

    Най-новата инвестиция се основава на предишни усилия на Bridgestone за укрепване на дигиталните си възможности в EMEA. По-конкретно, компанията има изградени възможности за събиране на данни от сензори, платформи за данни и анализи. Това доведе до стартирането на редица цифрови решения и приложения като Tirematics, Mobox, FleetPulse и Bridgestone Connect.

    TomTom Telematics водач в индустрия с двуцифрен растеж, се вписва на стратегическо ниво в Bridgestone, тъй като разполага с голяма и нарастваща потребителска база с 860 000 превозни средства, от които повече от две трети са тежкотоварни. Компанията има специално разработена система за преминаване към пазара и първокласни дигитални услуги, включително WebFleet и NextFleet.

    Силните основни технологии, базирани на анализ на данни, разчитат на отворена, мащабируема, сигурна cloud платформа. TomTom обработва средно над 800 милиона GPS позиции, 3,3 милиона пътувания и 200 милиона входящи съобщения на ден.

    Паоло Ферари, главен изпълнителен директор и президент на Bridgestone EMEA, изпълнителен вицепрезидент на Bridgestone Group, споделя: "Открихме перфектния партньор в лицето на TomTom Telematics. Нашите допълващи се услуги и възможности ще създадат лидер в решенията за автопаркове и ще укрепят още повече дигиталните технологии на Bridgestone. Освен това, ще има значителни ползи от допълването на нашите предложения, което ни позволява, наред с много други възможности, да продаваме гуми и решения сред нашите клиенти. До момента сме добре позиционирани в ЕМЕА, така че ще можем да засилим нашия бизнес с фокус върху данните, да разширим нашата база със собственици на автопаркове и да се възползваме от бързоразвиващите се възможности в автомобилната индустрия."

    След сключване на сделката, Bridgestone ще усвои всички издадени и изплатени акции на TomTom Telematics за парична вноска в размер на 910 милиона евро, като това подлежи на обичайните финални корекции. Придобиването се финансира с наличните парични средства в капитала на компанията и се очаква увеличаване на акциите им през първата година. Придобива се само телематичната единица на TomTom.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт