728 x 90

Тол системата стартира с гаф край София

    Председателят на АПИ Георги Терзийски съобщи за вандалски акт с контролна камера на тол системата на Бистрица и нанесена щета за минимум 100 000 лева. Това не решава проблема, заяви той и призова жителите към спокойствие. Подобни вандалски актове само натоварват бюджетите и на общината, и на АПИ, посочи Терзийски. Предстои подписване на споразумение между

    Председателят на АПИ Георги Терзийски съобщи за вандалски акт с контролна камера на тол системата на Бистрица и нанесена щета за минимум 100 000 лева. Това не решава проблема, заяви той и призова жителите към спокойствие. Подобни вандалски актове само натоварват бюджетите и на общината, и на АПИ, посочи Терзийски.

    Предстои подписване на споразумение между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община, в което ще е посочено за кои участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината няма да е необходима винетка. Работната група с представители на двете институции, формирана по повод въвеждането на смесената електронна система за събиране на пътни такси на база време (винетка) и на база разстояние (тол), уточнява както участъците, така и начина на финансиране на поддържането на тези участъците, за които няма да се дължи винетна такса, посочи председателят на АПИ Георги Терзийски.

    Столична община е изразила своята готовност да финансира разходите по поддържането на участъците, за да се гарантира и доброто им експлоатационно състояние, добави той. Споразумението между АПИ и Столична община ще се подпише след като Министерският съвет приеме промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса. По този начин жителите от крайните квартали на столицата ще могат да ползват участъците от пътната мрежа без да необходима е-винетка.

    Георги Терзийски увери, че не се генерират електронни фишове за глоби на жителите в крайните квартали на София, защото не е приключила процедурата за подписване на споразумението със Столична община със съответните ангажименти и промяна в нормативни актове, свързани със списъка с участъците, за които се заплаща винетна такса. Камерите на тол системата в тези участъци само ще установяват нарушители, свързани с таксуването за изминато разстояние – тол, допълни той.
     
    Председателят на АПИ отбеляза, че в разговорите със Столична община е обсъждана и възможността по какъв начин след 1 март, когато стартира тол таксуването за тежкотоварните камиони и автобуси над 3,5 тона, да бъдат таксувани всички превозни средства на градския транспорт в столицата. Участъците, за които сме уточнили, че няма да се изисква винетка, не са освободени от таксуване за изминато разстояние, отбеляза той.

     

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт