728 x 90

До края на март събират предложения за пътища без винетки

    До края на месец март АПИ (Агенция пътна инфраструктура) очаква общините да направят своите предложения за освобождаване на пътни участъци от винетна такса заедно с ангажимент да се включат финансово в поддържането на тези участъци. Подписаните споразумения между АПИ и конкретната община ще влизат в сила след решение на Министерски съвет за промяна в списъка

    До края на месец март АПИ (Агенция пътна инфраструктура) очаква общините да направят своите предложения за освобождаване на пътни участъци от винетна такса заедно с ангажимент да се включат финансово в поддържането на тези участъци. Подписаните споразумения между АПИ и конкретната община ще влизат в сила след решение на Министерски съвет за промяна в списъка на републиканските пътища.

    Средствата, необходими за поддържане на съответните участъци за една календарна година, следва да бъдат съотносими към вече определения размер, с който участва АПИ в съвместното финансиране на пътищата, а именно: за текущ ремонт и поддържане на пътища I, II и III клас сумата е 5000 лв. на километър. За зимно поддържане на I клас – 3000 лв./км, II клас – 2000 лв./км, III клас – 1000 лв./км. Поддържането на освободените от винетни такси участъци ще се осъществява от Агенция „Пътна инфраструктура“.

    До момента в Агенция „Пътна инфраструктура“ са постъпили двайсетина заявления с искане за освобождаване на пътни участъци от винетна такса, като община Свищов е оттеглила искането си, съобщи председателят на АПИ Георги Терзийски. Той призова общините до края на март да направят своите предложения за освобождаване на пътни участъци от винетна такса заедно с ангажимент да се включат финансово в поддържането на тези участъци.

    Процесът не е толкова къс, напротив, и затова преговорите със Столична община и община Варна отнеха време, докато стигнем до изваждането на участъците от списъка с републикански пътища с винетна такса. Според Терзийски общинските съвети е добре да вземат решения за сключване на споразумения с АПИ за поддържането на съответните участъци.

    По повод искането на жители от няколко плевенски села за освобождаване на пътни отсечки от винетка, Георги Терзийски посочи, че АПИ е готова да предприеме адекватни действия след заявление от община Плевен, каквото засега няма. Разговарях с кмета на общината Георг Спартански, и те все още нямат разчети дали могат да се включат във финансирането по поддържането на участъците, каза още председателят на АПИ.

     

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт