728 x 90

Франкфурт 2011: Наградиха Mazda за безопасност (+видео)

Европейската организация EuroNCAP, известна със своите краш тестове, за втора година поред връчва на автомобилните производители награди за най-добра разработка в областта на безопасността. Не винаги призовете се връчват на този, който първи е измислил някоя новост. Експертите оценяват не само самата идея, а реализацията, и дават награда само в този случай, когато решението е

Европейската организация EuroNCAP, известна със своите краш тестове, за втора година поред връчва на автомобилните производители награди за най-добра разработка в областта на безопасността. Не винаги призовете се връчват на този, който първи е измислил някоя новост. Експертите оценяват не само самата идея, а реализацията, и дават награда само в този случай, когато решението е потвърдило своята ефективност в резултат на научни изследвания.
По време на IAA 2011 Франкфурт беше обявено, че поредният приз се връчва на Мазда за системата за контрол на мъртвата точка, която се появи на новия кросоувър Mazda CX-5. Подобна електроника бе внедрена за пръв път от Volvo и сега се влага в автомобилите от най-различни марки, но Mazda съумя да развие идеята. Първо, системата не само може да включва предупреждаващи светлинки в страничните огледала, когато се появява автомобил в сляпата зона, но и да предугажда поведението на возилото, догонващо ни отзад. Електрониката проследава машината от разстояние 50 м и като в проблемната зона се появява по бърз автомобил, лампичката светва 5 секунди преди съседът да се окаже в опасна близост. Второ, електронният помощник се е научил да подава звукови сигнали, ако водачът е включил мигача, а на съседната полоса, където той се престроява, вблизост има друга машина.
За две години от съществуването си премията, EuroNCAP успя да връчи вече 14 награди за полезни от гледна точка безопасност разработки.

Ето списъкът на компаниите и системите, получили награди:
2011 – Mazda. Система за контрол на мъртвата точка
2011 – Ford. Система за удържане на автомобила в своето платно
2011 – Ford. Cистема за внезапно спиране
2011 – Infiniti. Система за удържане на автомобила в своето платно
2010 – Audi. Система за контрола на слепите зони
2010 – BMW. Система за автоматично телефонно позвъняване при катастрофа
2010 – Citroen. Система за автоматично телефонно позвъняване при катастрофа
2010 – Honda. Система, предугаждаща скорошен сблъсък, и система за внезапно спиране
2010 – Mercedes. Система, предугаждаща скорошен сблъсък
2010 – Mercedes. Система за внезапно спиране
2010 – Opel. Система за удържане на автомобила в своето платно
2010 – Peugeot. Система за автоматично телефонно позвъняване при катастрофа
2010 – Volkswagen. Система за удържане на автомобила в своето платно
2010 – Volvo. Система за внезапно спиране

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт