728 x 90

В Цалапица искат светофари до пощата и до училището

Жителите на село Цалапица искат монтиране на две светофарни уредби – до пощата и до училището, тъй като има няколко случая на блъснати деца в този район. Това съобщи за Радио “Фокус”-Пловдив кметът на община Родопи Пламен Спасов. Той е разпоредил да бъдат проучени възможностите за монтирането на светофарните уредби, като това ще бъде съгласувано

Жителите на село Цалапица искат монтиране на две светофарни уредби – до пощата и до училището, тъй като има няколко случая на блъснати деца в този район. Това съобщи за Радио “Фокус”-Пловдив кметът на община Родопи Пламен Спасов. Той е разпоредил да бъдат проучени възможностите за монтирането на светофарните уредби, като това ще бъде съгласувано с областния управител и с КАТ. Натоварено е движението там, каза кметът. След тежката зима са се отворили и огромни дупки по главния път, който минава през селото, който е част от републиканската пътна мрежа. От Областно пътно управление са обещали дупките по трасето да бъдат запълнени до края на седмицата, каза кметът. Тези искания са осъществими и не изискват огромен ресурс, така че общината ще се справи със собствения бюджет, твърди кметът. Пътят от Пазарджишко шосе до центъра на Цалапица и по другите странични улици ще бъде закърпен. Отпусната е и държавна субсидия, която е насочена за пътя за Пазарджик, в района на Цалапица. Ще бъде оправен и пътят към полето, който сега е лош. Предвидено е да се закупят и капаци на някои шахти в селото, които зеят, защото са откраднати. Около сметището на Цалапица има близо 40 дка нерегламентирани сметища, които са направени от гъбарите. Те са изхвърляли торби с техни отпадъци.
Скоро ще започне и саниране на местното училище по програмата „Модерни училища”. Училището в Цалапица е най-голямото от шестте училища, включени в програмата за саниране. Финансовото положение на селото продължава да е лошо, но бавно се оправят нещата, каза Спасов. Все още са запорирани сметките, тъй като общината има наследство над 14 000 000 неразплатени сметки. За последните години собствените приходи годишно са били по 4 000 000 лева. Търсят се вземания още от 2006 година за отопление. До 20 дни ще се вдигне запорът последният, разговори се водят, каза Спасов, който е за първи мандат кмет. Той се похвали, че тази година, въпреки тежката зима в почистването на снега в общината е струвало 200 000 лева, наполовина от миналата година, когато са били изразходвани 423 000, а по-миналата – 670 000 лева.
Агенция "Фокус"

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт