728 x 90

Eвропа притиска колите да спират сами (+видео)

    Комитетът за измерване на безопасността на колите Euro NCAP обяви, че ще дава от 2014 година максималните пет звезди при краш тестовете, само ако автомобилите са снабдени със системата за автоматично екстремно спиране АЕВ. Според изследване на Euro NCAP масовото използване на АЕВ ще позволи да се намалят с цели 27 процента катастрофите. 79 процента

    Комитетът за измерване на безопасността на колите Euro NCAP обяви, че ще дава от 2014 година максималните пет звезди при краш тестовете, само ако автомобилите са снабдени със системата за автоматично екстремно спиране АЕВ. Според изследване на Euro NCAP масовото използване на АЕВ ще позволи да се намалят с цели 27 процента катастрофите. 79 процента от сега продаваните нови автомобили не разполагат с тази технология, а 66 процента от производителите въобще не я предлагат в моделите си.
    Системата за екстремно спиране помага да се избегне или да намали до минимум последствията при катастрофа, като спира или намалява сама скоростта на колата при препятствие на пътя. AEB се състои от радар в предната част на машината, лазерен локатор и видеокамери, които помагат на системата да получи пълна информация какво се случва на шосето. Според Euro NCAP сега само марките Volvo, Infiniti и Mercedes-Benz слагат тази джаджа стандартно на по-голяма част от предлаганите от тях модели. Лидер е Volvo с 58 процента, следван от Infiniti и Mercedes с 42 и 29%.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт