728 x 90

5 пикапа Mazda BT-50 за пожарната в Смолян

    От вчера смолянските пожарникари разполагат с пет нови автомобила с висока проходимост. Министър Цветан Цветанов връчи ключовете за новата техника. Той увери огнеборците, че това е само първата стъпка от амбицията на вътрешното министерство за модернизация на противопожарните служби в страната. Официалната церемония се състоя на площад „България” в гр. Смолян Петте автомобила са закупени

    От вчера смолянските пожарникари разполагат с пет нови автомобила с висока проходимост. Министър Цветан Цветанов връчи ключовете за новата техника. Той увери огнеборците, че това е само първата стъпка от амбицията на вътрешното министерство за модернизация на противопожарните служби в страната. Официалната церемония се състоя на площад „България” в гр. Смолян Петте автомобила са закупени по проект „Чрез превенция да съхраним природната красота на Родопа планина”. Той се реализира от областна администрация – Смолян в партньорство с региона на Източна Македония и Тракия – Р Гърция и с финансовата подкрепа на Оперативната програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007-2013”.
    „Това е една добра придобивка за Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян“, заяви министър Цветанов Той припомни, че това лято в страната имаше изключително много пожари и оцени високо добрата професионална подготовка на служителите на ГДПБЗН, които с наличната техника успяха да реагират адекватено и в кратки срокове на възникналата ситуация. Цветанов подчерта, че благодарение на осъщественото транс-гранично сътрудничество между Ксанти и Смолян в момента смолянските огнеборци ще разполагат с новата техника. Това е още едно доказателство от каква изключителна важност за страната ни е да се възползваме от европейската солидарност. Министърът обясни, че благодарение именно на европейско финансиране се подобрява базата на служителите на МВР и анонсира новината, че за професионалния си празник огнеборците ще получат 42 чисто нови противопожарни автомобила, които ще бъдат разпределени за цялата страна.
    Министър Цветанов пожела на огнеборците повече спокойни дни и по-малко произшествия. Изрази убеденост, че с високата си професионална подготовка и с подкрепата на ръководството на ГД ПБЗН  ще се справят по възможно най-добрия начин с всички предизвикателства, които има пред тях. Вътрешният министър увери огнеборците, че доставката на тези автомобили е само първата стъпка от амбицията на вътрешното министерство за модернизация на противопожарните служби в страната.
    Петте автомобила ще се разпределят в регионалните служби „ПБЗН” в областта: по един в Смолян, Рудозем, Златоград, Доспат и Девин.  Автомобилите са оборудвани с резачки, съд за вода и помпа, гръдни пръскачки, тупалки, кирки и лопати.
    Министър Цветанов присъства и на презентация на системата за ранно оповестяване за възникнали пожари, изградена в рамките на същия проект. До момента по проекта в област Смолян са поставени вече 9 наблюдателни кули, оборудвани с камери. Камерите ще предават информация в реално време на сървър, ситуиран в ОУ „ПБЗН” – Смолян. Там  ще се обработват получените данни и ще се изчислява коефицентът на риска от възникване на горски пожари. Камерите реагират на дим и дават възможност да се наблюдава в реално време мястото на произшествието.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт