728 x 90

12 680 нарушения на скоростта за една седмица

Нарушенията са установени в рамките на проведена полицейска операция, инициирана от TISPOL За пореден път, по инициатива на Европейската организация на службите на пътна полиция /TISPOL/, от 20 до 26 август бе проведена полицейска операция за контрол на водачи на МПС, управляващи с по-висока от максимално разрешената за движение скорост. Акцията се реализира едновременно във

Нарушенията са установени в рамките на проведена полицейска операция, инициирана от TISPOL

За пореден път, по инициатива на Европейската организация на службите на пътна полиция /TISPOL/, от 20 до 26 август бе проведена полицейска операция за контрол на водачи на МПС, управляващи с по-висока от максимално разрешената за движение скорост. Акцията се реализира едновременно във всички страни-членки на Европейския съюз.  В рамките на извършените проверки на  територията на страната ни са установени общо 12 680 нарушения –  2158 от тях са засечени от пътните полицаи, осъществявали контрол, а 10 522 – от автоматични технически средства. Броят на установените нарушения е с 1914 повече, отколкото при проведената аналогична полицейска операция през м.април т.г. Според анализа на експертите, две са причините за това –  увеличеният брой на автоматизираните технически средства по основните направления на Републиканската пътна мрежа и засиленият трафик от български и чуждестранни превозни средства в разгара на активния летен туристически сезон. Най-много нарушения на скоростта са отчетени  в София – 2204, следвани от: Плевен – 1492, Благоевград – 1055 и Кюстендил – 614.
Освен спазването на разрешената скорост, е извършван и контрол на водачите  за наличието на задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Съставени са 88 АУАН /акта/ по Кодекса на застраховането. В хода на операцията са установени три случая на притежание на наркотични вещества. Разкрити са и 38 други нарушения – основно за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. С провеждането на полицейската операция във всички страни-членки на Европейския съюз  по едно и също време,  TISPOL си поставя две цели. От една страна – подобряване на безопасността на движението и повишаване ефективността на мерките за ограничаване на нарушенията и пътно-транспортните произшествия, а от друга – превантивен ефект и положително въздействие върху поведението на водачите.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт